De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ronde van Nederland
wil grenzen verleggen

   
 

AMSTERDAM - Volgende week dinsdag gaat de 41e Ronde van Nederland van start in Rotterdam. Voor de eerste maal als de ENECO/Ronde van Nederland en dat voor drie jaar. Waar het Rotterdamse energiebedrijf de vleugels wil uitslaan om de regionale status verwisselen voor de nationale, streeft Nederlands belangrijkste etappewedstrijd zo mogelijk nog internationaler.

Men hoopt uit te bereiden van vijf naar zeven dagen, waardoor er ruimte komt om ritten naar België, Luxemburg en Duitsland uit te stippelen. Het is nog toekomstmuziek, maar verschuivingen in de mondiale wielerkalender openen die mogelijkheid. Kersverse voorzitter Ed Nijpels van de Stichting Ronde van Nederland riep begin dit jaar dat de Vuelta maar een dag moest inleveren om de Nederlandse Profronde een dag langer te laten duren. Zo simpel ligt het niet, want ook al voor het jaar 2002 staat de ronde al lang in de steigers. In 2002 wordt door de kalenderverschuivingen de Ronde van Nederland wel een week later verreden en gaat de Vuelta pas twee weken daarna van start.

Buitenland

Volgens vice-voorzitter Henk van Mulukom liggen er mogelijkheden vanaf 2003 om de ronde uit te bereiden. "We streven beslist naar schaalvergroting. Waarom zou de ronde niet twee dagen erbij krijgen? Ik weet slechts een ding zeker: als we in Nederland blijven, is dat absoluut niet mogelijk."

Volgende week starten er twaalf Trade I-teams en twee Trade II-teams. Van de UCI mogen geen andere ploegen meedoen. Toch heeft men het Nederlandse Trade III-team van AXA, met oog op de ongelukkige mkz-periode, dispensatie gegeven om mee te doen. Tourwinnaar Lance Armstrong zou ook meedoen. Van Mulukom: "Zou, want Tyler Hamilton neemt diens plaats in. Diens startgeld was bijeengebracht en Armstrongs website bevestigde zijn komst, maar de ploegleiding meldt doodleuk dat hij zijn seizoen afbouwt. We weten het pas zeker als we de ploegleider met de licenties zien verschijnen."

Wel of geen Tourwinnaar, de ronde wordt interessant. De deelnemerslijst telt 148 namen. Van hen is Rabo-kopman Erik Dekker de man in vorm. De winnaar van de 40e editie gaat echter beslist tegenstand ondervinden van mannen als Sergei Gontchar, winnaar in 1999, of van Laurent Jalabert, Servais Knaven en Leon van Bon
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.