De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax wacht lastig klusje

door Valentijn Driessen

   
 

GLASGOW - Een strijdplan bedenken met een balans tussen offensief spel zonder defensief steken te laten vallen, waarmee ook nog eens een 3-1 achterstand goedgemaakt kan worden. Ziedaar de opdracht zoals Ajax-trainer Co Adriaanse gisteren voor zichzelf definieerde met het oog op de return in de derde voorronde van de Champions League tegen Celtic.

Een uiterst lastig klusje, zelfs onmogelijk volgens velen, maar desondanks gaan Adriaanse en z'n Ajacieden ervoor. Tenminste, ze zeggen het. "Uitgangspunt blijft ons te kwalificeren voor de Champions League. Er zijn nog 90 minuten te spelen. De wedstrijd zondag tegen Feyenoord speelt niet voor ons. Na Celtic gaan we pas met die wedstrijd aan de slag."

Na nogmaals de eerste 90 minuten Ajax-Celtic in Amsterdam te hebben bestudeerd, concludeerde de oefenmeester tegen alle commentaren van kenners en leken in, dat Ajax helemaal niet te aanvallend had gespeeld. "De tegengoals ontstonden door persoonlijke fouten van achtereenvolgens Fred Grim, Cristian Chivu en de drie verdedigers waartussen Chris Sutton ongestoord de derde Schotse treffer inkopte. Celtic speelde goed, maar Ajax slecht en vooral in balbezit heel slordig."

Als Ajax dit beter weet te verzorgen, ziet Adriaanse perspectief. Hij houdt daarbij tevens vast aan de eerste 20 minuten tegen Roda JC toen Ajax inderdaad redelijk speelde, maar daarna veel te ver wegzakte. En daar komt bij: Celtic en Roda JC zijn onvergelijkbare grootheden.

Volgens doelman Fred Grim wordt de openingsfase doorslaggevend op Celtic Park. "Je voelt snel genoeg of er wat te halen valt of niet." Hoewel Grim af en toe weleens moedeloos zal worden van alle tegenstanders die vrij voor hem mogen opduiken, weet hij wel dat Ajax enige durf moet tonen, wil het de 3-1 achterstand serieus te lijf gaan. "Komt bij dat je oneigenlijk gebruik maakt van de kwaliteiten van onze spelersgroep als je met z'n allen de boel dichttimmert. Het past evenmin bij Ajax."

Al begrijpt een prestatiedier als Grim wel dat de manier waarop Ajax wint even niet belangrijk is, zolang maar gewonnen wordt. "Van verliezen groeit niemands zelfvertrouwen. Kritiek van buitenaf heeft altijd invloed op een ploeg of jonge spelers. Het gaat erom het beste eruit te halen en daarmee aan de slag te gaan. Je ziet en merkt dat we daar tot dusver problemen mee hebben."

Celtic kan de wedstrijd van de omslag worden. Tenminste als kwaliteit aanwezig is. Nu is dit bij Ajax zeker voorradig, waarbij komt dat de prestatie van Celtic in de ArenA met de dag mooier wordt voorgesteld dan ze in werkelijkheid was. Celtic speelde goed, maar geen voetbal van een andere planeet. Adriaanse: "Het zit allemaal knap in elkaar, Celtic schakelt razendsnel om van verdediging naar aanval en andersom en gaat zorgvuldig met balbezit om. Desondanks geen reden om ons uitgangspunt van het halen van de volgende ronde los te laten."

Wat dat betreft heeft Adriaanse wel wat opgestoken van de aanloop naar het eerste duel twee weken geleden, toen hij de spelers, trainer, club en fans van Celtic zodanig overlaadde met complimenten dat de Ajacieden stijf van de stress stonden. Hoewel de druk lijkt verminderd aan Ajax-zijde, waar sommigen zich bewust of onbewust hebben neergelegd bij uitschakeling, kunnen de Schotten nog meer zout in de Amsterdamse wond strooien. Gedragen door het dolenthousiaste publiek kan het spoken op Celtic Park zoals de Ajacieden nimmer hebben meegemaakt. Want de aanhang en spelers van Celtic willen hun eerste entreebewijs ooit voor de Champions League op waardige wijze in handen krijgen. In dat geval valt voor Ajax te hopen dat het woord 'clementie' bestaat bij Celtic. Anders kan het verlies in dit prille seizoen weleens veel zwaarder uitvallen dan het missen van de Champions League.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.