De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fors verlies Neways,
top neemt call opties

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het management van het elektronicabedrijf Neways (raad van bestuur en 5 directeuren van dochterondernemingen) gaat call opties op de eigen aandelen nemen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Bestuursvoorzitter Doorenbos verwacht dat bedrijfsresultaat van Neways de komende drie jaar sterk zal stijgen.
Dit "om het vertrouwen in de toekomst van de onderneming kracht bij te zetten", zegt de in maart aangetreden voorzitter van de raad van bestuur Bernard Doorenbos.

De opties hebben betrekking op in totaal ongeveer 2% van het uitstaande aandelenkapitaal van 6 miljoen aandelen en hebben een looptijd van drie jaar. In die periode moet het bedrijfsresultaat sterk kunnen stijgen, meent Doorenbos. Over de eerste helft van dit jaar was dat slechts 2,6% van de omzet, het zou naar 7 à 10% moeten kunnen. "Halen we dat niet dan hebben het slecht gedaan", aldus de topman.

Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, kon zich wel vinden in het optieplan van Neways. "Met het bevestigen van vertrouwen in de toekomst is niks mis", zei hij. Een vergelijking met Buhrmann, waar het management'op eigen titel' voor ƒ1,2 miljoen aandelen in de eigen onderneming kocht 'als blijk van vertrouwen', gaat niet op. "Doorenbos zit pas kort bij Neways en kan dus niet verantwoordelijk gehouden voor de miskleunen uit het verleden." Dat was anders bij Buhrmann: daar profiteerde de top volgens hem eigenlijk van het eigen falen door aandelen te kunnen kopen tegen een zeer lage koers.

De malaise in de telecom- en halfgeleiderindustrie, heeft Neways als toeleverancier het afgelopen halfjaar hard getroffen. Door een voorziening van EUR19,1 miljoen voor reorganisaties zakte het bedrijf diep in de rode cijfers. Over het eerste halfjaar bedroeg het nettoverlies EUR17,9 miljoen. Over dezelfde periode van vorig jaar werd EUR1 miljoen winst behaald. Exclusief bijzondere posten steeg de nettowinst de afgelopen zes maanden met 20% tot EUR1,2 miljoen. De eerste helft van vorig jaar was echter relatief slecht. De tweede helft van 2000 was een stuk beter. Dit jaar zal het net andersom zijn, denkt Doorenbos.

Hoewel hij door de vele onzekere factoren die thans de markt kenmerken, geen concrete voorspelling over het jaarresultaat durft te doen, gaat hij er in ieder geval wel van uit dat het lager zal zijn dan in 2000, zo bleek gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De omzet steeg van EUR101,9 miljoen in de eerste zes maanden vorig jaar tot EUR113,8 miljoen.

Door die reorganisatielast is de solvabiliteit, de verhouding tussen eigen vermogen en schulden, gedaald van 38 naar 23%. Om het eigen vermogen weer wat op te krikken gaat Neways maximaal 9,9% nieuwe aandelen uitgeven. Deze zullen geplaatst worden bij de grootaandeelhouders (waaronder oprichter/grootaandeelhouder Gerard Meulensteen).

De producent van elektronicaonderdelen heeft het afgelopen halfjaar fors gereorganiseerd. Verschillende bedrijfslocaties zijn of worden verplaatst of gesloten, diverse bedrijfsonderdelen werden verkocht.

De verkoop van Ramaer, producent van printplaten, zal waarschijnlijk volgende week worden afgerond. Printplaten rekent Neways niet tot zijn kernactiviteiten. Ramaer bezorgde de directie nogal wat hoofdbrekens. De fabriek brandde in '98 af en werd het jaar daarop weer opgebouwd. De klanten (waaronder de telecomindustrie) hadden intussen echter nieuwe leveranciers gevonden en keerden niet meer terug.

De klantenbasis is door de reorganisaties en problemen bij de afnemers aanzienlijk veranderd. Waren het vorig jaar vooral telecombedrijven en ASML waarvoor Neways produceerde (toen nog 45% van de omzet), tegenwoordig is dat vooral de medische sector en de industrie (nu 67% van de omzet).

De telecomindustrie is voor Neways nog wel een aantrekkelijke bedrijfstak, met name voor de reparatie van mobiele telefoons. Vorig jaar kreeg het bedrijf 300.000 mobieltjes ter reparatie aangeboden, met name van Ericsson en Motorola. Door de overname van Cereon krijgt Neways nu ook de mobieltjes van Nokia erbij. Dat betekent 25% extra omzet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.