De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Amsterdam wil af
van Melkertbanen

door Arianne Mantel

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam, de grootste invuller van de Melkertbanen in ons land, wil af van het scheppen van door het rijk betaalde banen voor werklozen.

Volgens VVD-wethouder T. Hooijmaijers (Economische Zaken en Werkgelegenheid) is het tijd om grotendeels te stoppen met de door Ad Melkert in het leven geroepen gesubsidieerde arbeidsplaatsen.

Volgens hem moet er een ander systeem worden bedacht om de overgebleven categorie moeilijk bemiddelbare werklozen aan aan het werk te krijgen. Het speciaal creëren van betaalde banen past daar volgens Hooijmaijers niet langer bij.

De Amsterdamse wethouder reageert hiermee op de discussie die is ontstaan over het nut van de Melkertbanen: "Amsterdam is met ruim dertienduizend gesubsidieerde banen absoluut de koploper in Nederland. Niettemin willen we dat nu op een lager pitje zetten. Onder de 50.000 werklozen die nog over zijn, zijn er duidelijk personen die niet echt staan te springen om werk. Dus zijn er andere regels nodig dan die die Melkert ooit heeft bedacht."

Succes

Volgens Hooijmaijers heeft Melkert destijds minister van Sociale Zaken absoluut succes gehad met zijn gesubsidieerde banenplan. "Uiteindelijk blijkt 80 procent van de mensen niet terug te keren naar de sociale dienst voor een uitkering. Dan zeg ik: dat is goed geweest. Maar nu moeten we stoppen. Al die wetjes zoals REA (Reïntegratie Arbeidsgehandicapten) en WIW (Wet Inschakeling Werkzoekenden) moeten we afschaffen en overhevelen naar één regel en één geldpot. De moeilijkste categorie werklozen is overgebleven en die moeten we op onze eigen manier achter de broek aan zitten. Niet alleen met positieve stimulansen zoals een gesubsidieerde baan, maar ook met negatieve prikkels."

Van de 13.200 gecreëerde banen in de hoofdstad zijn er 2700 zogenaamde Melkert I-banen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om ex-banenpoolers. Over deze Melkert I-banen is Hooijmaijers niet tevreden: "Weinig doorstroom naar echt werk. Bedacht om mensen te laten wennen dat ze moeten opstaan."

Onder de Melkert II-categorie vallen 6000 mensen die via bemiddelingsorganisaties als de NV Werk en Maatwerk aan de slag zijn gegaan. Vijfhonderd van hen werken in de zorgsector en duizend bij particuliere werkgevers. Drieduizend personen werken voor de WRA, de werkgelegenheidsinstelling voor gehandicapten. Direct na afloop van de subsidie op zo'n baan stroomt 30 procent door naar een reguliere baan. Uiteindelijk keert 80 procent niet terug in de werklozenwereld.

Het is naar de mening van Hooijmaijers 'unfair' om Melkert nu te pakken op het nut van de gesubsidieerde banen. "Het heeft effect gehad, maar nu moet het roer om. Niet omdat een zogenaamde Melkertbaan stigmatiserend werkt. Want de mentaliteit is toch wel veranderd wat dat betreft. Ik hoor werkgevers steeds vaker zeggen dat ze zo iemand wel willen, omdat diegene weet wat voor ellende er aan werkloosheid kleeft en dus graag de baan wil behouden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.