De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak schommelt hoger
   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs kwamen de belangrijkste aandelenindices gisteren goed uit de startblokken. In de loop van de dag wisten AEX- en Midkap-index hun winsten verder uit te breiden tot respectievelijk 6,43 punten (1,2%) op 529,30 en 4,88 punten (1,0%) op 486,95.

In navolging van op Wall Street leken beleggers op het Damrak heel voorzichtig nieuwe posities in te nemen, met in het achterhoofd de 'zekere' renteverlaging door het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Van de 25 AEX-fondsen sloten er uiteindelijk 19 hoger, één onveranderd en vijf lager. Grootste procentuele stijgers waren uitgever Wolters Kluwer (+4,3% op 24,46), branchegenoot Elsevier (+2,7% op 14,63) en bankverzekeraar ING Groep (+2,3% op 36,53), grootste dalers kabelbedrijf UPC (-10,8% op 0,74), handelshuis Buhrmann (-5,0% op 9,02) en luxegoederenconcern Gucci (-1,7% op 88,95).

UPC bereikte tussentijds en na een koersdaling van 17%(!) een nieuw dieptepunt op 67 eurocent. Volgens een handelaar verlaagden analisten van HSBC Securities hun koersdoel voor het aandeel tot niet meer dan 60 eurocent. In maart van vorig jaar zette UPC met bijna 85 nog een hoogste niveau ooit op het koersenbord. Van die waarde is inmiddels meer dan 99% verdampt.

De gedwongen beursgang van UPC-onderdeel Priority Telecom zit beleggers ondertussen ook niet lekker, zo lijkt het. In een beursklimaat dat al maanden gekenmerkt wordt door hevige vrieskou waar het gaat om telecom, media of technologie, is UPC gedwongen Priority naar het Damrak te brengen. Doet het kabelbedrijf dat niet, dan dreigt een claim van maar liefst 200 miljoen - voorwaar een stok achter de deur. Héél UPC is volgens een handelaar ondertussen nog maar zo'n 100 miljoen meer waard dan de claim zelf.

Van de 25 Midkap-fondsen sloten 19 hoger, twee onveranderd en vier lager. Grootste procentuele stijgers hier waren ict-dienstverlener Ordina (+6,3% op 16,00), raambekledingsfabrikant Hunter Douglas (+4,5% op 27,70), toeleverancier aan de chipindustrie Besi (+4,3% op 7,35) en automatiseerder Unit4 Agresso (+4,2% op 15,00), grootste dalers producent van kopieerapparaten en printers Océ (-2,1% op 11,90) en supermarktconcern Laurus (-1,9% op 5,15).

Unit4 Agresso herhaalde gisteren de eerder uitgesproken verwachting voor boekjaar 2001.

In juni stelde het fusieproduct beleggers een autonome omzetgroei van 20 à 25% in het vooruitzicht. Hunter Douglas - vooral bekend van de luxaflex - liet weten voorzichtig te zijn over het tweede halfjaar.

Uitzender Randstad mocht 0,35 bijschrijven op 11,65. Het concern maakt volgens analisten van Insinger de Beaufort vandaag een winstval over het eerste halfjaar bekend van 75% (voor afschrijving van goodwill). De omzet zien de analisten dalen met 6%, de marge tot 1,7% (van 4,0%), en de activiteiten in Noord-Amerika zijn volgens Insinger verlieslatend. Dóór dat verlies in de VS zal Randstad ook niet profiteren van de aftrekbaarheid van betaalde goodwill, aldus de analisten.

In april van dit jaar waarschuwde de uitzender al dat de winst over het eerste halfjaar met "30 tot 40%" zou dalen ten opzichte van een jaar eerder. Het wordt dus bijna 80%, zeggen ook de analisten van Theodoor Gilissen Securities. Deze hebben een winstdaling van 77% in de boeken staan en ook zij wijzen naar de VS als grote boosdoener. In mei, juni van vorig jaar nam Randstad het besluit om flink te investeren in de infrastructuur in de VS (het kantorennet en dergelijke).

Vanaf het vierde kwartaal koelde de arbeidsmarkt af. Hoge kosten, lage baten: een dodelijke combinatie, aldus Gilissen, die ook de slecht verlopen integratie van het overgenomen Strategix als schuldige aanwijst.

Op de lokale markt rapporteerde Internatio-Müller (-0,65 op 25,35) een winstgroei uit normale bedrijfsuitoefening van 11%. Waar beleggers minder over te spreken waren, was de mededeling dat de winst per aandeel over heel 2001 achter zal blijven bij die over 2000 (3,14).

Toeleverancier aan de elektronica-industrie Neways meldde over de eerste zes maanden van dit jaar een winstgroei uit gewone bedrijfsuitoefening van 20%. Inclusief buitengewone posten restte een nettoverlies van bijna 18 miljoen. Neways wil het eigen vermogen versterken door de uitgifte van nieuwe aandelen.

Om het vertrouwen in de toekomst te onderstrepen, heeft het management van Neways call-opties gekocht op aandelen die 2% van het totaal aantal uitstaande aandelen vertegenwoordigen. In het aandeel zelf werd gisteren niet gehandeld.

René Lukassen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.