De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Getrimd Internatio-Müller
groeit verder als Imtech

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Internatio-Müller zit middenin een forse gedaantewisseling. Na forse desinvesteringen is van het Rotterdamse bedrijf inmiddels slechts de helft over en met het restant, Imtech, heeft de bedrijfstop ambitieuze groeiplannen.

Onder een nieuwe naam, waarschijnlijk Imtech, moet het bedrijf eind 2003 weer terug zijn op de oude omvang.

Het verhaal van Internatio-Müller is dat van een conglomeraat dat teruggrijpt op één kernactiviteit. Vorig jaar werden de havenactiviteiten, de handelsondernemingen en de farmacie-divisie (Interpharm) al buitenboord gezet. In mei dit jaar volgde de chemische distributie, het dochterbedrijf IMCD. Vanaf mei is Imtech (technische dienstverlening) daarmee de kern van de Rotterdamse onderneming.

Dat was gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers niet alleen te merken aan het thema "Hart voor techniek" maar ook aan de omzet over de eerste zes maanden van 2001. Die slonk namelijk door de desinvesteringen met 37% naar EUR725 miljoen. Ook het bedrijfsresultaat verminderde: met 6% naar EUR46,8 miljoen. De nettowinst (EUR35,2 miljoen) kwam nog wel op een plus van 11%. Maar dit was dankzij de boekwinst op de verkoop van IMCD (EUR110 miljoen) die voor ruim driekwart als buitengewone bate werd geboekt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
HERMAN SCHEFFER
...een mooi bedrijf, maar met een ander profiel...
Bestuursvoorzitter Herman Scheffer gaf gisteren aan dat de nettowinst per aandeel over heel 2001 lager zal uitkomen dan in 2000 (toen genereerde de gewone bedrijfsuitoefening EUR3,14 per aandeel). "Over de periode tot en met 2003 zal de winst per aandeel echter met gemiddeld gemiddeld onderstreept groeien met 15%", hield Scheffer de verzamelde pers voor.

De verwachtingen voor Imtech zijn bij het bestuur hooggespannen. Zo moet Imtech, in 2000 goed voor de helft van de omzet van EUR2,6 miljard, eind 2003 die omzet in zijn eentje draaien. Bovendien moet de marge zijn verbeterd van 5 naar 7%. Om deze doelstellingen te bereiken is er flink gekocht. Ict-dienstverlener Datelnet brengt een verwachte omzet van EUR180 miljoen mee, het Duitse Rheinelektra Technik EUR330 miljoen en twee kleinere overnames brengen samen een omzet van EUR16 miljoen als bruidsschat mee.

Scheffer: "We hebben toen niet de prijzen genoemd, maar in totaal hebben we voor de vier bedrijven samen EUR140 miljoen betaald, plus enkele tientallen miljoenen guldens aan overgenomen schulden." De overgenomen bedrijven zullen in het tweede kwartaal van 2001 in de boeken meelopen.

En de overnamehonger van het voormalige conglomeraat is nog niet gestild, liet Scheffers weten. "We hadden EUR300 miljoen in kas, trek de vorige bedragen daarvan af en u weet van we nog overhebben."En aan overnamekandidaten geen gebrek. "We zijn nog met een flink aantal bedrijven aan het praten, in Nederland en in het buitenland."

De overnames moeten leiden tot een grotere efficiency bij Imtech. Scheffer: "Voor het eerst moeten we leren te werken met synergie om daarmee aandeelhouderswaarde te creëren." Het bestuur voorspelt dat de nieuwe onderdelen direct zullen bijdragen aan de winst per aandeel.

Voor een bedrijf dat zich richt op één kernactiviteit, is Internatio-Müller nog buitengewoon divers. Imtech levert installatie, ontwerpen, onderhoud, beheer en advies aan vijf uiteenlopende marktsegmenten (de nutsbedrijven, industrie, marine, infrastructuur en telecom). Als het in de ene sector slecht gaat, is het ergens anders beter, is de redenering van Scheffer: "Daarin zit een dempende werking. Als iedereen niet meer besluit te investeren, dan hebben we natuurlijk wel een probleem."

Als topman van een bedrijf waar het hart voortaan alleen voor techniek slaat, kon Scheffer het gisteren niet laten om nog even aan voorbije tijden te refereren. "U ziet dat we onze persconferenties ook gefocust hebben op Imtech. Maar zijn er nog andere vragen?" Ah, gelukkig, een vraag over chemische distributie. Het kan nog, het inmiddels verkochte IMCD, doet nog net mee bij de eerste halfjaarcijfers van 2001.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.