De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Eurotunnel naar
rechter om illegalen

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Asielzoekers staan in de rij in een enorme hangar van een Rode Kruis-vluchtelingencentrum. (Foto: AP)
LILLE - Eurotunnel is naar een rechtbank in Lille gestapt om de vordering ongedaan te maken van een hangar bij zijn Franse terminal Coquelles, waarin het Rode Kruis een vluchtelingencentrum is begonnen.

Eurotunnel wil het centrum op zijn terrein vlakbij de ingang van de Kanaaltunnel onmiddellijk ontruimen vanwege het stijgend aantal asielzoekers dat zich probeert te verstoppen in goederentreinen naar Engeland.

Het afgelopen half jaar heeft het Frans-Britse bedrijf naar eigen zeggen zeker 18.500 potentiële immigranten verhinderd illegaal in vrachttreinen mee te reizen. "We beschouwen het Sangatte asielzoekerscentrum als een logistiek centrum van waaruit ontsnappingen worden voorbereid", aldus een woordvoerder van Eurotunnel. "Zodra het donker wordt, begint de korte reis naar de onze terminal. Je kunt letterlijk de mensenstroom zien", aldus de woordvoerder.

Het Rode Kruis-centrum is slechts twee kilometer verwijderd van de Eurotunnel-terminal, waar de vracht op de treinen wordt geladen. Het bedrijf heeft een extra 11 miljoen gulden geïnvesteerd om een gebied van 20 kilometer rond de Franse terminal Coquelles te inspecteren op illegalen. Ruim 100 veiligheidsagenten patrouilleren er 's nachts en zo'n 200 camera's bespieden illegalen voortdurend.

Eerder deze maand werden 16 asielzoekers, onder wie een 3-jarig kind, aangetroffen onder een Eurostar-trein in het Londense station Waterloo. In maart werden negen illegalen ontdekt, die zich onder een trein hadden verstopt. Beide groepen kwamen uit Oost-Europa.

Veiligheid

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een reactie op de stap van Eurotunnel weten dat de belangrijkste taak van de immigratiedienst is het handhaven van de veiligheid op de Franse terminal Coquelles en de transportroutes naar Engeland. "We begrijpen dat de locatie van het asielzoekerscentrum niet bijdraagt aan de veiligheid, maar de locatie is een zaak voor de Franse autoriteiten", aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken.

Londen oefent druk uit op Parijs om de vluchtelingen te behandelen als illegale immigranten en ze het land uit te zetten.

Vorige week is Eurotunnel ook een proces begonnen tegen de Britse plannen om het bedrijf een boete op te leggen van ongeveer zevenduizend gulden voor iedere illegale immigrant die naar Engeland wordt vervoerd.

De directeur van de Britse raden voor het welzijn van immigranten, Habib Rahman, zegt de woede van Eurotunnel te begrijpen. "Ik heb sympathie voor bedrijven als Eurotunnel. Ze zijn niet verantwoordelijk voor het controleren en uitvoeren van het onintelligente Britse immigratiebeleid", aldus Rahman voor de BBC-radio. (Reuters/AP)
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.