De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Streep door naam
Singh Varma-prijs

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Van Boxtel (Integratie) heeft besloten om de naam van een prijs die naar oud-Kamerlid Tara Singh Varma was vernoemd, te schrappen. De tweejaarlijkse onderscheiding, waaraan 10.000 gulden is verbonden, is bestemd voor instellingen of personen die zich inzetten voor de verbetering van de positie van allochtone vrouwen. Deze prijs blijft bestaan, alleen de naam wordt gewijzigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 24kb)
Tara Singh Varma.
Volgens Van Boxtel kon hij niets anders doen na de gebeurtenissen van de afgelopen weken, toen bleek dat Singh Varma heeft verzonnen aan een dodelijke ziekte te lijden. "Dit kón gewoon niet. Ik ben in verlegenheid gebracht door wat er is gepasseerd. Maar dit kun je degene die de prijs ontvangt niet aandoen."

De Tara Singh Varma-prijs werd afgelopen voorjaar ingesteld toen het GroenLinks-Kamerlid rondbazuinde dat zij stervende was. Inmiddels blijkt daar niets van te kloppen en heeft ook fractieleider Rosenmöller toegegeven dat hij door zijn partijgenote is "belazerd".

Van Boxtel herinnert zich dat hij Singh Varma belde om haar over de prijs te vertellen. "Ze was diep geroerd. Ik zou deze zomer ook nog eens langsgaan", aldus de bewindsman, die nu niet meer de behoefte voelt om contact met haar te zoeken over zijn besluit.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft overigens geen onderzoek ingesteld naar het verleden van Singh Varma toen de prijs werd ingesteld. "Dat dossier was gesloten. Er waren geen aangiften of iets dergelijks. Over iedereen wordt wel eens wat gezegd. Maar wat nu allemaal naar buiten is gekomen, was allemaal onbekend. Dit is te beladen."

Van Boxtel houdt staande dat Singh Varma veel voor de emancipatie van migrantenvrouwen heeft betekend. "Ik weet dat uit eigen ervaring, want ik heb haar als Kamercollega meegemaakt. Migrantenvrouwen spelen een cruciale rol in het migrantenbeleid. Dat was wat we voor het voetlicht wilden brengen. Maar dat loopt hierdoor vertraging op", geeft hij toe.

GroenLinks zegt begrip voor het besluit te hebben. Het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling Forum stelt dat er diverse mensen zijn naar wie de prijs kan worden vernoemd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.