De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dwergvarkentje
wordt superzwijn

Van onze correspondent

   
 

HOOGEZAND - Toen Toy 3,5 jaar geleden als big bij de familie Oostmeyer in het Groningse Hoogezand in huis kwam, was zij een piepklein en schattig hangbuikzwijntje. Zij sprong moeiteloos vrolijk achter poes Rambo door het kattenluik de tuin in. Inmiddels hoeft Toy dat niet meer te proberen; zij ontpopte zich als een reusachtige zeug.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 20kb)
Toen Toy 3,5 jaar geleden als big bij de familie Oostmeyer in het Groningse Hoogezand in huis kwam, was zij een piepklein en schattig hangbuikzwijntje. (Foto: Bert Wieringa)
"Ze hadden tegen ons gezegd dat het een dwergvarkentje was", vertelt bazin Diana Oostmeyer (47). "Maar ze is kolossaal geworden. Nog net zo lief, maar qua formaat en gewoontes niet meer dezelfde. We kunnen haar niet meer meenemen voor een wandelingetje door het park. Ze slaapt op een bed onder de trap in de woonkamer, is zeer zindelijk, maar voor een varken is dit geen leven."

Mevrouw Oostmeyer kampt na een val van de trap met rugproblemen, waardoor het steeds moeilijker wordt om het enorme varken te verzorgen. "Vandaag moeten we afscheid van haar nemen. Ze gaat naar varkensasiel 't Swieneparredies in Nieuw Scheemda. Daar kan ze hopelijk lekker buiten in de modder wroeten en wordt er goed voor haar gezorgd."

Violette Sanders van 't Swieneparredies reageert: "Toy is het schoolvoorbeeld van wat er heel vaak gebeurt als mensen een varkentje in huis nemen. Gewetenloze handelaren zeggen doodleuk dat het minivarkentjes zijn. Teruggaan heeft weinig zin, want ze zeggen doodleuk dat de eigenaren het beest dan maar niet zoveel te eten hadden moeten geven. Het wordt hoog tijd dat deze handel wordt aangepakt."

Mevrouw Sanders wordt jaarlijks honderden malen geconfronteerd met het leed dat zich in het wereldje van hobby-varkenshouders afspeelt. Volgens een schatting van de Dierenbescherming worden in ons land enkele duizenden varkens als huisdier gehouden.

Namens de reguliere dierenspeciaalzaken in Nederland, verenigd in de Dibova, laat woordvoerder Joost de Jongh weten dat de handel van varkens niet in de normale dierenspeciaalzaak thuishoort. "Uiteraard zijn er ook in onze branche gelukzoekers die het niet zo nauw met de regels nemen. Als zo iemand lid zou zijn, zouden we hem onmiddellijk royeren. Aan eisen van vakbekwaamheid hoeft de dierenhandel na de afschaffing van de Vestigingswet helaas niet meer te voldoen."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.