De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer achter
NAVO-missie
in Macedonië

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer gaat vandaag akkoord met uitzending van 250 Nederlandse militairen naar Macedonië. PvdA, CDA, VVD en D66, die het kabinetsvoorstel steunen, willen echter van de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie) wel meer duidelijkheid over de risico's die kleven aan de operatie.

De NAVO zal vandaag naar verwachting het groene licht geven voor de operatie Essential Harvest (Noodzakelijke Oogst) die maximaal 30 dagen mag duren.

De NAVO-troepen zullen in Macedonië de Albanese rebellen ontwapenen in ruil voor amnestie. De afgelopen zes maanden leverden de rebellen strijd met het regeringsleger. Hiermee werd het land aan de rand van een burgeroorlog gebracht.

In tegenstelling tot de Nederlandse Tweede Kamer zijn er in de Duitse Bondsdag grote twijfels over de Duitse deelname aan de NAVO-missie van 3500 militairen, die onder Brits bevel komt te staan.

Premier Kok stelde vorige week dat het niet de bedoeling is dat de NAVO gaat vechten. Dat ligt volgens de premier buiten het mandaat, waar het met name gaat om het inzamelen van wapens van de Albanese rebellen.

Volgens PvdA-woordvoerder Valk kan Nederland weinig anders dan meedoen aan de actie. "Het ziet er anders slecht uit voor Macedonië, want dan dreigt een totale burgeroorlog. Er is geen ander alternatief voor dat land", aldus Valk.

Het CDA steunt in tegenstelling tot de laatste VN-operatie in Eritrea en Ethiopië, waar Nederland aan deelnam, de NAVO-missie wel. CDA-Kamerlid Van Ardenne vindt echter dat het kabinet geen helderheid verschaft over de wijze waarop de NAVO-militairen uit het gebied worden gehaald als het misschien misgaat.

In de brief van het kabinet aan de Tweede Kamer staat dat er aan het extractieplan wordt gewerkt. "Dat is wat we willen weten: hoe zit het met de extractie? Hoe komen onze troepen eruit?" legt Van Ardenne vandaag de beide bewindslieden voor.

D66-woordvoerder Hoekema noemt het risico van de NAVO-missie "aanvaardbaar". Regeringspartij D66 gaat akkoord met de Nederlandse deelname onder voorwaarden. Hoekema ziet echter geen andere mogelijkheid om de Macedoniërs te helpen.

De Nederlandse militairen van de 11e luchtmobiele brigade uit Schaarsbergen kunnen op korte termijn al afreizen naar Macedonië.

Het vorige week bereikte staakt-het-vuren wordt redelijk nageleefd. De verwoesting van een orthodoxe kerk uit de dertiende eeuw in het dorp Lesok was gisteren het ernstigste incident. De Macedonische minister van Defensie gaf "Albanese terroristen" de schuld. Maar diplomaten in Brussel noemden het onwaarschijnlijk dat het incident het NAVO-besluit zou beïnvloeden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.