De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 22 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Amsterdam werft
super-attracties

door Gijsbert Termaat

   
 

AMSTERDAM - Amsterdam is bezig super-attracties binnen te halen. De gemeente is in gesprek met vertegenwoordigers van onder meer Walt Disney, Warner Brothers en De Efteling om in de hoofdstad een filiaal te openen. Het zou daarbij gaan om kleinere uitvoeringen van beroemde pretparken als De Efteling (Kaatsheuvel), Eurodisney (Parijs) of Movie World (in het Duitse Bottrop).

Momenteel worden alle ideeën geïnventariseerd en wordt bekeken hoe de wereldvermaarde pretfabrieken bepaalde onderdelen van hun amusementsparken in Amsterdam kunnen exploiteren.

Interessant

Gemeentelijk projectleider Cor Brandsema is verbaasd dat de namen bij deze krant bekend zijn. "Ik kan bevestigen noch ontkennen dat met deze partijen wordt gesproken. Er is een plan voor een groots opgezet uitgaanscentrum aan de ArenA Boulevard. We praten zeer serieus met een aantal uitermate interessante kandidaten. Sommige partijen beschikken daarbij inderdaad over erg aantrekkelijke licenties, maar namen noem ik niet en over de inhoud van die gesprekken kan ik geen enkele mededeling doen."

Er zijn diverse initiatieven in de race om zich straks te mogen vestigen in het zogenoemde GETZ Entertainment Center van Amsterdam met restaurants, horeca, een discotheek, hotel, cultuur, theater en allerlei soorten amusement.

"Alles bij elkaar gaat het al snel om een investering van een miljard gulden. Het plan voor het GETZ Entertainment Center wordt volgende maand aan het gemeentebestuur voorgelegd. De politiek hoort als eerste te weten waarover we het hebben om vervolgens een keuze te kunnen maken", verklaart Brandsema zijn terughoudendheid.

Complex

"De ontwikkeling van het GETZ uitgaanscentrum is zeer complex", licht Henk Balijon van de Bestuursdienst Amsterdam toe. "Het gaat om een project van 200.000 vierkante meter groot. Dat is twee keer zo groot als het woonwinkelcentrum Villa ArenA en het is dus de weg van de lange adem. In 2004 kunnen we pas bouwen, in 2007 moet het gereed zijn."

"Het zou natuurlijk fantastisch zijn om dan publiekstrekkers van formaat in huis te hebben. Tot die tijd is het publiek welkom in het Grace Theater aan de ArenA Boulevard, waar vanaf oktober de nieuwe Nederlandse musical Grace in première gaat. Eind dit jaar komt het Russisch Staatscircus en begin 2002 zal het beroemde Cirque du Soleil twee maanden lang voorstellingen in het ArenA-gebied geven", aldus Balijon.

Welke attracties het ook worden, duidelijk is wel dat het geen exacte kopieën zullen zijn van de pretparken waar de eerder genoemde firma's bekend om staan. Alleen al vanwege de combinatie met andere uitgaansfuncties zal het aan de ArenA Boulevard gaan om amusement dat makkelijk onder het dak van het entertainmentcentrum kan worden ondergebracht.

"Daarbij kan worden gedacht aan een soort virtuele wereld, waarin de bezoekers via simulaties in vreemde situaties terecht komen", aldus een insider uit de amusementsindustrie.

Dergelijke Disney-initiatieven zijn ook elders in de wereld ontwikkeld. In Londen en Tokio staat bijvoorbeeld Disney Quest, een uniek amusementspaleis waarin met behulp van computers avonturen kunnen worden beleefd. Je kunt er je eigen achtbaan ontwerpen en het vervolgens beleven in een simulator.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 22 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.