De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 21 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bestuur HBG verbindt lot aan halen winstdoel 2003

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Oude wijn in nieuwe zakken, zo bestempelen de (groot)aandeelhouders van HBG de nieuwste zet in het schaakspel rond de bouwer en baggeraar. Gisteren kregen de aandeelhouders een postpakketje uit Rijswijk in de bus. De moraal van het verhaal: Al bent u het er niet mee eens, wij zetten onze koers gewoon voort. Het lichtpunt: Als de bestuurders hun ambities niet waarmaken, dan stappen ze op.

Dat betekent dat HBG in 2003 200 miljoen winst zal moeten maken. Zoniet, dan stelt bestuursvoorzitter Carel Jan Reigersman zijn Rijswijkse zetel alsnog ter beschikking. Evenals zijn collega-bestuurders. Hoewel de aandeelhouders het gebaar waarderen, zijn ze niet erg onder de indruk van het jongste hoofdstuk in de baggersoap.

"De winstdoelstelling is volgens mij minder dan wat ze met Boskalis en Heijmans kunnen verdienen", zegt Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) cynisch. "Het is nog steeds HBG vertelt... Ik ben zeer teleurgesteld. Ze weigeren een goede vergelijking tussen de betrokken partijen te maken. Ballast Nedam, Boskalis en Heijmans worden niet naast elkaar gelegd zodat iedereen kan zien waarom ze voor Ballast kiezen", meent De Vries.

De 'Toelichting strategie HBG' volgt op het onderzoek van de Ondernemingskamer. Op verzoek van de aandeelhouders, die zich al jaren tekort gedaan voelen door (het slecht renderende aandeel) HBG, lichtte een tweetal onderzoekers de bedrijfsvoering van de Rijswijkers door. Van mismanagement was weliswaar geen sprake, zo luidde de conclusie, maar de vertrouwensbreuk met de aandeelhouders een feit. Een breuk waar de raad van bestuur tijd en aandacht aan zou moeten besteden. Zeker gezien het feit dat de visie over de te varen koers nog altijd mijlenver uiteen ligt.

De aandeelhouders willen baggeren met Boskalis en bouwen met Heijmans. De raad van bestuur wil het baggeren kostte wat het kost in eigen hand houden en kiest daarom voor een joint venture met Ballast Nedam. "Hun lot verbinden aan de doelstellingen, is wel het minste wat ze kunnen doen", meent analist Reinier Westeneng van SNS Securities. "Het enige dat ik mis", vindt analist Dirk Verbiesen van Van Lanschot Bankiers, "is dat er in alle berekeningen weer niks over Boskalis wordt gezegd. Dat blijft een groot vraagteken."

Ook het risico van de putoptie die Ballast heeft, ligt de aandeelhouders zwaar op de maag. Ze kunnen hem immers op de top van de markt uitoefenen als ze dat willen. Of HBG dat dan kan betalen, is uiterst onzeker. "Er zit nog wel een aan aandelen gerelateerde constructie in maar je ziet bij Newconomy hoe lastig dat kan zijn. De argumenten zijn kortom boterzacht", vindt De Vries, die nog altijd op stappen zint.

Het naar de aandeelhouders verstuurde 'boekwerkje' bevestigt bovendien dat de eerder gemelde 'gifpil' in de joint venture tussen HBG en Ballast inderdaad bestaat. Een clausule in de fusieovereenkomst bepaalt dat wanneer één van beide partijen overgenomen wordt, de ander het baggerbedrijf over mag nemen. Daarmee lijkt Boskalis uitgespeeld.

Al wat rest is de Ondernemingskamer. De uitkomst van het onderzoek dat HBG, na een reprimande, de wind nu in de zeilen geeft, biedt weinig perspectieven. De betrokken partijen hebben twee maanden de tijd gekregen om, als ze dat nodig achtten, de rechter om een oordeel te vragen. Maar de Ondernemingskamer gaf al aan dat die meestal de conclusies van de onderzoekers volgt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 21 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.