De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Tomasson knalt er op los met 'Big Pete' als bliksemafleider
Feyenoord één met stip
   
 

ROTTERDAM - En de lucht klaarde op in Rotterdam. Hevig noodweer deed aan de vooravond van de seizoensopening van Feyenoord kelders vollopen en elektriciteit uitvallen. Waren het de bekende donkere wolken? Geenszins! De Kuip stroomde vol met toeschouwers en het regende doelpunten. Weken had Het Legioen uitgekeken naar de eerste serieuze testcase van Feyenoord. Het werd er een om in te lijsten. Stadgenoot Sparta bleek kinderspel voor de titelfavoriet: 5-0. Feyenoord zette gelijk de toon en beleefde met de trefzekere John-Dahl Tomasson een superweekend, daar de concurrentie (PSV en Ajax) direct al achter de feiten aanloopt. Enige smetje - als je daar tenminste van mag spreken - was het feit dat Pierre van Hooijdonk bij zijn officiële debuut er niet een van de vijf wist in te prikken. Big Pete miste geheel tegen zijn gewoonte in een strafschop. Maar een kniesoor die daar na afloop op lette. Na alle rampspoed van vorig seizoen is de lucht boven De Kuip opgeklaard.

Sparta daarentegen gaat opnieuw een turbulent seizoen tegemoet. Het is dat Frank Rijkaard zelf gestopt is met voetbal, want de debuterend coach had absoluut geen gek figuur geslagen in het shirt van de Spartanen waar Aron Winter sober debuteerde en uitgerekend een oud-Feyenoorder, Regi Blinker, voor het enige zonnestraaltje zorgde. Voor de rest hadden de mannen uit West weinig tot niets in de melk te brokkelen.

Dat had Rijkaard ook wel gezien. "Je probeert je tijdens zo'n eerste wedstrijd goed in te stellen, maar wij wisten tegelijkertijd dat het moeilijk zou worden. Hoewel we een paar aardige kansen kregen was Feyenoord een maatje te groot voor ons."

Voor Bert van Marwijk viel er een kilo lood van zijn schouders. Een niet te vergeten bij de fans. Want per slot van rekening moet je altijd maar afwachten of je vijfsterrenformatie op het moment suprème rendeert. Op de nieuwe linksback Ramon van Haaren na, kon de Feyenoord-coach het sterkst denkbare elftal opstellen. En voorlopig heeft hij geen enkele reden om daar aan te tornen. Dat is dan jammer voor al die Japanse persmuskieten die met zo'n veertig man sterk elke wind die Shinji Ono laat als een speer naar Tokio en omgeving doorseinen. Pas in de laatste tien minuten mocht ook de Japanner zijn debuut maken tot grote vreugde van het persleger uit het land van de rijzende zon.

Feyenoord stond toen allang en breed met 3-0 voor en kon het voor Van Marwijk dus niet meer stuk. Hij was na afloop blij en tegelijkertijd opgelucht. "Want," stelde hij, terwijl twee Japanse journalisten de eindstand juist hadden en wel tien keer nederig bedankten voor de door senior-manager Fred Blankemeijer overhandigde flessen champagne, "zeker gezien de hoge verwachtingen" die vooraf gewekt werden was het niet gemakkelijk. We waren gretig en hebben in het eerste half uur erg goed gevoetbald. Na die penalty hadden wij een mindere periode, doch in de tweede helft hebben we volwassen gespeeld en geduldig op onze kansen gewacht." Kansen die knap verzilverd werden door Jon-Dahl Tomasson. Het is een open deur intrappen, maar door de komst van Pierre van Hooijdonk komen de kwaliteiten van de Deen eindelijk tot uitdrukking. Met Big Pete als bliksemafleider scoorde Tomasson er op los alsof zijn leven er vanaf hing. Het is best mogelijk, dat niet Van Hooijdonk straks topscorer wordt maar Tomasson. Het zal Feyenoord en niet in de laatste plaats Van Hooijdonk een zorg zijn. De international, waarvoor de rode loper in De Kuip uitging, zal straks ook zijn goaltjes wel meepikken.

Gisteren was hij er dichtbij, maar Frank Kooiman wist zijn strafschop te stoppen. "Misschien was ik wel te zelfverzekerd," was hij van mening. "Zes jaar geleden heb ik ook weleens een penalty gemist. Nou, als ik over zes jaar er weer eentje zal missen, vind ik dat best," zei hij luchtigjes. "Belangrijk," wist hij, " is dat ik mijn waarde voor het elftal heb bewezen. Dat vind ik op dit moment iets belangrijker. Jon-Dahl (Tomasson) heeft optimaal gebruik gemaakt van mijn aanwezigheid. Trouwens, iedere spits met mij in de buurt scoort. Dat was destijds bij Celtic ook het geval. Toen maakte Cadete er veel."

Van Hooijdonk had voor zijn officiële thuisdebuut de normale wedstrijdspanning. "Niets meer en niets minder, al zat ik zaterdagavond wel gespannen voor de televisie. Ik hoopte maar dat Groningen op 2-0 bleef staan. Dat is de spanning. De spanning dat het weer gaat beginnen, dat er iets speelt. Al met al ben ik tevreden en zeker na de drie oefenwedstrijden tegen Southampton, Benfica en Real Sociedad. Toen liep het niet geweldig." En met een glimlach: "We hebben als enige ploeg van de Top Drie de eerste drie punten binnen. Die kunnen ze ons in ieder geval niet meer afnemen.

De geboren Steenbergenaar stond in de 10e minuut aan de basis van Tomasson's openingstreffer, toen hij de bal over zijn hoofd 'trok'. De Kuip veerde op en zou dat nog viermaal doen. Niet alleen de aanwezigheid van Van Hooijdonk maakte indruk op de Spartanen; ook het duo Bosvelt/Paauwe was weer in ere hersteld. Achterin gaf men met een sobere Kees van Wonderen en de fantastische Brett Emerton geen krimp. En mocht er toch gevaar dreigen - zoals een paar keer via Regi Blinker - dan stond er altijd nog Jurek Dudek. Maar het was overdreven om de Pool tot 'Man of the Match' uit te roepen. Een stukje politiek natuurlijk, gezien zijn serieuze flirt met Arsenal.

Halverwege de eerste helft kon de vlag helemaal in top, toen Emerton zijn hoofd tegen een corner van Paauwe zette. Sparta moest in die fase uitkijken niet helemaal voor gaas tegaan, maar Van Hooijdonk miste van elf meter. In de tweede helft deed Feyenoord geen gekke dingen meer; het speelde bekeken en wachtte de juiste momenten af. Zoals na een minuut of tien, toen Bosvelt na een soepele combinatie met Kalou en Tomasson de teller op drie zette.

Voor Van Marwijk tijd om te wisselen. Leonardo en Kalou ruimden het veld voor Smolarek en jawel, Shinji Ono. De Japanner liet voor zijn landgenoten de persen stoppen door aan de basis te staan van nummertje vier en vijf van Tomasson. En dus kon Van Marwijk tevreden terugblikken. "Het was een prima start." Maar," waarschuwde hij, "we zijn er nog lang niet."

Feyenoord- Sparta 5-0 (2-0).

10. Tomasson 1-0; 22. Emerton 2-0; 55. Bosvelt 3-0; 86. en 90. Tomasson 4-0 en 5-0. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 43.396.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.