De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Voor Schumacher blijft
ook na vierde titel
nog genoeg te wensen ver

door Dick Springer

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
(Foto: REUTERS)
BOEDAPEST - Een seizoen waarin hij op alle fronten heerste werd door Michael Schumacher gisteren van een fonkelende kroon voorzien. Op de Hungaroring reed hij oppermachtig naar de 51e GP-zege van zijn loopbaan, waarmee hij het record van Alain Prost evenaarde, en verzekerde zich daarmee tevens voor de vierde keer in zijn loopbaan van de wereldtitel Formule 1. Na een triomftocht van 77 ronden beklom 'Michael de Magistrale' het erepodium en liet zich uitbundig bejubelen door een uitzinnige menigte. Om het Ferrari-feest compleet te maken, finishte teamgenoot Rubens Barrichello als tweede en bezorgde het Italiaanse superteam daarmee vier GP's voor het eind van het seizoen ook al haar elfde wereldtitel voor constructeurs.

De F van Ferrari werd op het circuit in de heuvels rond Boedapest vooral de F van Feest, toen de beide Ferrari-coureurs samen met teambaas Jean Todt op het erepodium verschenen. De vele tienduizenden 'tifosi' schreeuwden en zongen hun kelen schor vanaf het startveld, dat direct na de finish was veranderd in een indrukwekkend rood leger. Todt liet, emotioneel als hij is, zijn tranen als eerste vloeien, al snel gevolgd door Barrichello die op geheel Braziliaanse wijze 'uit zijn dak' ging. Schumacher, koel als altijd, hield het droog, daar waar het tranen betrof. De traditionele champagne-douche liet de nieuwe wereldkampioen als een zalvende regenbui over zich heen komen.

Wat het beeld van de drie Ferrari-toppers op het podium al duidelijk had gemaakt, werd later door Schumacher in woorden nogmaals benadrukt. "Deze wereldtitel voelt vooral goed, omdat hij behaald is door het hele team. Vergeef me dat ik mijn gevoelens niet goed onder woorden kan brengen, ik ben nu eenmaal een betere racer dan prater. Maar wat ik de afgelopen jaren bij Ferrari heb meegemaakt, is echt fantastisch. De teamband is zo hecht, zo warm en menselijk; en niet alleen in goede tijden, maar zeker ook in de perioden dat het allemaal niet zo goed ging. Ik ben echt verliefd geworden op dit team en wilde dat ik woorden vond om alle teamleden duidelijk te maken hoe dankbaar ik ze ben."

Het was een wellicht wat klef, maar wel degelijk oprecht dankwoord van de coureur, die in de bloedrode Ferrari steeds meer uitgroeit tot een levende

Samen met teambaas Todt, de geniale strateeg Ross Brawn en vele honderden super-gemotiveerde teamleden bracht Schumacher Ferrari terug aan de absolute top van de Formule 1-berg. Daar geniet 's werelds snelste vooralsnog dusdanig van het uitzicht, dat de concurrentie voorlopig niet hoeft te hopen op een vrijwillige 'afdaling' van de Duitser. "Mijn doel is zoveel mogelijk te winnen, iedere Grand Prix is voor mij een nieuwe uitdaging", antwoordde hij gisteren op de vraag of er na vier wereldtitels nog wel iets voor hem te wensen overbleef. Het record van Juan Manuel Fangio (vijf wereldtitels) komt zo nu en dan ongetwijfeld al in de dromen van Schumi voorbij zweven.

Gisteren werd de droom van de vierde titel al werkelijkheid, in een race die eigenlijk nooit een race was. Tijdens de kwalificatietraining had Schumacher zaterdag met overmacht pole-position veroverd en de als tweede gekwalificeerde David Coulthard, die in Boedapest voor zijn laatste (theoretische) titelkans streed, kon slechts hopen op een superstart. Maar het was Schumacher die als een pijl uit een boog vertrok en de race - en daarmee de titelstrijd - eigenlijk al in de eerste honderd meter in zijn voordeel besliste. De concurrentie kwam pas weer in de buurt van Schumi toen deze zijn winnende Ferrari in het parc-fermé parkeerde.

Daar, enkele minuten nadat hij als oude en nieuwe wereldkampioen de finish was gepasseerd, liet de dolenthousiaste Schumacher zijn gevoelens nog het meest de vrije loop. Zijn broertje Ralf (als vierde gefinisht) en 'veteraan' Jean Alesi tilden de triomfator uit zijn bolide en waren de eersten om hem te omhelzen. Er volgden nog vele knuffels, maar de indrukwekkendste momenten beleefde Schumacher op het podium. De uitzinnige ovatie van zijn fans was goed voor dikke lagen kippenvel bij iedereen, die op de Hungaroring aanwezig was. Niet in de laatste plaats bij Schumacher zelf, die zelfs even op het erepodium ging zitten om de hysterie over zich te laten neerdalen.

"Het is allemaal een beetje te veel voor me, vooral omdat ik eerlijk gezegd niet met echt optimistische gevoelens naar Boedapest toekwam", zei hij later. "Voordat we naar Hongarije afreisden, zei ik nog tegen Jean (Todt) dat ik niet wist of het allemaal wel zo zou gaan zoals wij het graag wilden. Maar ik heb een fantastisch weekeinde achter de rug, waarin alles dankzij de inzet van het hele team op rolletjes is verlopen. Een kampioensfeest hadden we niet gepland, maar gelukkig kunnen we bij Ferrari erg goed improviseren."

Het is niet het enige dat ze bij Ferrari goed kunnen. De Italiaanse renstal verlengde eerder dit jaar het contract met Schumacher tot en met 2004; een actie waarvan de waarde alle verwachtingen nog wel eens zou kunnen gaan overtreffen. Zelf schoof Schumacher een vergelijking met F1-

Fangio gisteren direct van tafel "Wat hij in zijn tijd heeft gepresteerd, is ongelooflijk; het zou niet fair zijn om vergelijkingen tussen ons te gaan trekken" maar de Duitser die op 25 augustus 1991 in een Jordan debuteerde in de Formule 1, voegt wel steeds meer fraaie delen aan de F1-geschiedenis toe. "Simply the best", zei hij gisteren, pratend over het Ferrari-team. Hij had zichzelf niet beter kunnen omschrijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.