De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Schalken geklopt door supertalent Andy Roddick

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - Sjeng Schalken zal de komende week met gemengde gevoelens terugdenken aan het ATP-tennistoernooi van Washington. In de aanloop naar de US Open, die over een week losbarst, zegevierde Schalken in de halve finales sensationeel over Andre Agassi, maar moest hij in de eindstrijd buigen voor het Amerikaanse supertalent Andy Roddick: 2-6, 3-6. In de stad van het Witte Huis deed hij evenwel voldoende zelfvertrouwen op om tot in de tenen geladen aan Flushing Meadows te beginnen.

Maar eerst gaat hij bijkomen van de reeks toernooien, die hij de afgelopen weken afwerkte. Die rust gaat hij genieten in het redelijk riante optrekje van collegatennisser Pat Rafter. De Australiër stelde zijn huis op Bermuda aan de Nederlander ter beschikking. Aan het eind van deze week reist Schalken naar New York, waar hij eindelijk ook in een grandslamtoernooi zijn kunnen in klinkende prestaties wil omzetten.

De bijna 25-jarige Daviscupspeler kende een week, waarin alle stukjes van de puzzel tot op de slotdag keurig op zijn plaats vielen. Het resulteerde zaterdag in een sensationele triomf op niemand minder dan Andre Agassi, de winnaar van de Australian Open, die hem in vijf eerdere confrontaties altijd de baas was geweest. Zaterdagavond was het in de Legg Mason Classic in Washington echter 'Sjeng oan de geng' en moest de papa wordende Agassi beteuterd toezien, dat een zesde titel in zeven optredens en een vijfde seizoenstitel er niet inzaten. Via 3-6, 6-4 en 6-4 dwong Schalken met nimmer aflatende wilskracht en in de van hem bekende 'no nonsense-stijl' een finaleplaats af, waarin hij moest afrekenen met Agassi's Amerikaanse opvolger Andy Roddick. Het achttienjarige supertalent bereikte de eindstrijd door een vlotte zege (6-4, 6-3) op zijn meer geroutineerde landgenoot Michael Chang en zette die lijn tegen Schalken voort. De dolblije winnaar in Washington streek ongeveer 280.000 gulden op.

Voor Schalken was het zijn eerste finale in een ATP-toernooi sinds 23 oktober van het vorig jaar, toen hij in Sjanghai van de Zweed Magnus Norman verloor. Overigens heeft de Limburger nog steeds een prima staat van dienst als het om finales gaat. Van de zeven keer dat hij in zijn loopbaan in de eindstrijd van een ATP-toernooi stond, won hij vijf keer.

Schalken noemde de zege op Agassi, die in de kwartfinales maar ternauwernood de Brit Greg Rusedski van zich had afgehouden, de mooiste uit zijn carrière. "Ik heb wel eerder goede spelers verslagen, maar die waren niet in vorm. Agassi was dat wel." Verder zei Schalken dat hij zijn beste spel heeft moeten laten zien om Agassi te evenaren.

De Amerikaan verklaarde dat hij zijn ritme verloor in de tweede set. "Maar het was ook omdat Schalken beter en beter ging spelen. Ik had het leuk gevonden om tegen Roddick de finale te spelen, maar Sjeng verdiende het. Ik kon net niet dat extra stapje maken, dat ik nodig had om hem te verslaan." In de eindstrijd ontdeed de ontketende Roddick, gezegend met een verwoestende service, zich ook van de laatste horde op weg naar zijn derde eindzege.

Agassi won een dag eerder de eerste set van Schalken met 6-3, na een 5-1 een voorsprong. In de tweede set ging het tot de tiende game gelijk op. Drie fouten van de vermoeid ogende Amerikaan bezorgden toen de tweede set bij de Nederlander. Ook in de derde set hielden de spelers elkaar lang in evenwicht. Bij 5-4 voor Schalken liet Agassi het echter helemaal afweten. Eerst liet de Nederlander, als tiende ingeschaald, een prima passeerslag van zijn racket vertrekken, vervolgens maakte Agassi twee fouten en was het duel voorbij toen de Amerikaan er ook nog een dubbele fout op liet volgen.

Patrick Rafter, de voor Schalken zo gastvrije Australiër, moest tot gisteravond (Nederlandse tijd) wachten tot hij wist wie er tegenover hem zou staan in de finale van Indianapolis. Een tornado maakte tennissen zaterdagavond onmogelijk. Het werd Gustavo Kuerten, de als eerste geplaatste Braziliaan, die in drie sets zegevierde over Wimbledonkampioen Goran Ivanisevic. Maar Guga moest bij 2-4 in de eerste set van de finale opgeven wegens een ribblessure.

Rafter greep in zijn vierde achtereenvolgende finale eindelijk de titel. De vorige drie (Wimbledon, Montreal en Cincinnati) verloor de Australiër allemaal.

Washington. Mannen, 2 miljoen gulden. Kwartfinales: Chang (VSt) - Santoro (Fra/4) 6-2 6-4, Agassi (VSt/1) - Rusedski (GBr/12) 3-6 7-6 7-6. Halve finales: Roddick (VSt/9) - Chang 6-4 6-3, Schalken (Ned/10) - Agassi 3-6 6-4 6-4. Finale: Roddick - Schalken 6-2 6-3.

Toronto. Vrouwen, 3 miljoen gulden. Kwartfinales:

Seles (VSt/5) - Henin (Bel/2) 1-6 6-2 6-2.

Halve finales: Capriati (VSt/1) - Huber (Dui/14) 6-3 3-6 6-3, Serena Williams (VSt/4) - Seles 7-5 7-6.

Indianapolis. Mannen, 2 miljoen gulden. Kwartfinale: Rafter (Aus/5) - Mirnyi (WRu) 6-3 7-6.

Halve finales: Rafter - Safin (Rus/2) 6-3 5-7 7-6, Kuerten (Bra/1) - Ivanisevic (Kro/10) 1-6 6-3 6-2.

Finale: Rafter - Kuerten 4-2, opgave Kuerten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.