De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  PSV ontsnapt in Groningen
   
 

GRONINGEN - Vorig seizoen rolde PSV tureluurs De Vijverberg af na een opzienbarende 2-0 nederlaag. Kort daarna werd 'supercoach' Rob McDonald ontslagen. PSV daarentegen zou 33 wedstrijden niet meer verliezen en werd met zeventien punten voorsprong kampioen van Nederland. Veel waarde moet dus niet worden gehecht aan de eerste speelronde. Het kan PSV wellicht troost bieden in het verwerkingsproces na de ouverture in Groningen, waar invaller Jan Vennegoor of Hesselink pas drie minuten voor tijd het ontsnappingsluik opende: 2-2.

Erik Gerets waarschuwde zijn ploeg vorige week in Amsterdam al eens: een qua scherpte gebrekkig spelend PSV is in het nauw te brengen. Hij kon het in de daaropvolgende dagen amper herhalen. Tegen wie moest hij praten? Door het succes zijn bijna alle selectiespelers ondertussen international. En dus wist de coach vorige week hoe laat het was. "Het is geen excuus, slechts een constatering."

Aan de hand van statistieken oordeelde Gerets dat PSV vorig seizoen bijna alle punten morste na zo'n interlandperiode. Spelers genieten nog wat na (of juist niet) en missen net die extra stimulans. "Ik herken dat wel van vroeger. Het is nooit anders geweest", zei Gerets. Een remedie is nimmer gevonden. Doorgaans tracht hij na de hereniging zware arbeid te vermijden en worden op vrijdag nog wat (tactische) afspraken gerepeteerd. "Verder kunnen we alleen maar hopen dat het bij iedereen in hun hoofd en benen weer goed zit."

Gelet op de schamele start vol foutieve passes gold dat niet voor de hele ploeg, hoewel Mark van Bommel de interland-theorie van zijn trainer licht geprikkeld terzijde schoof. "We moeten er ook weer geen punt van maken. Het zou betekenen dat we straks na Ierland en Estland opnieuw punten verliezen."

Er was nog iets. Dwight Lodeweges, opvolger van Jan van Dijk, had een week eerder gezien hoe FC Twente in de beginfase aan flarden werd gespeeld door de hoge balcirculatie van de Eindhovense ploeg. Het 'stroperige' veld in het Oosterpak, al dan niet bewust zo geprepareerd, liet een herhaling niet toe. PSV begon gezapig, met een groot aantal te zacht ingespeelde ballen die door de gretige Groningers werden opgepikt.

Kwam bij dat Lodeweges Joost Broerse had gekoppeld aan Van Bommel. Een slimme zet. Vorig seizoen merkte de vormgever in de duels met FC Twente (Tommie van der Leegte) en Vitesse (Remco van der Schaaf) al dat zijn ex-collega's van Jong Oranje niet minder willen zijn en meer geven dan een ander op dat moment. Ook Broerse beet zich (soms letterlijk) in Van Bommel vast, offerde een gele kaart, maakte mooi theater, maar sprintte ook een keer weg om de bal direct achter Ronald Waterreus te schieten.

Gerets had niet verwacht zo snel al te moeten ingrijpen, na een helft waarin PSV door het energiek en zonder ontzag spelend FC Groningen in verlegenheid was gebracht. De dragende spelers stonden met lege handen. "Er ging heel veel fout omdat de echte scherpte ontbrak. Typerend in zo'n geval is de afvallende bal; die is dan vaak voor de tegenstander", analyseerde Gerets.

De kracht van de bank bleek de redding voor de kampioen. Vennegoor of Hesselink ging naast Mateja Kezman in de spits spelen. Adil Ramzi komt maar niet los en moet oppassen niet een 'vaste wissel' te worden. Linksback Wilfred Bouma schoof door, waardoor PSV drie verdedigers overhield. Toen Hugo, belast met de bewaking van Johann Vogel, door de linies brak en voor 2-0 zorgde, stond de wereld echter even op z'n kop.

Omdat zijn ijver in de euforie doorsloeg naar de verkeerde kant, hielp de Braziliaan PSV ook weer in het zadel. Door een bal van de lijn te halen (schot Vennegoor) kreeg PSV in de 70e minuut een strafschop en Hugo rood. De geblesseerd geraakte Kevin Hofland, die later om een wissel vroeg, liet het karwei over aan Kezman (2-1). Linkerspits Giorgi Gakhokidze kwam in het veld en Gerets kan zich gelukkig prijzen met de veelzijdigheid van Bouma, die weer achterin ging spelen.

Op dat moment had PSV nog maar twee specifieke verdedigers (Nikiforov en Lucius) in de opstelling. Een groot risico, hetgeen duidelijk werd toen spits Gabor Torma de kans op 3-1 miste. Sneu voor de aanwinst, die een uitstekende eerste helft had gespeeld. Alleen was iedereen dat weer snel vergeten nadat Vennegoor met een machtige kopbal - hangend in de lucht, bal diagonaal naar de verre hoek koppend - zijn eerste officiële doelpunt emotioneel begroette. Gelukkig deed de Tukker niet mee aan het opportunisme na afloop. "Natuurlijk ben ik opgelucht. Maar het is niet zo dat alles nu opeens anders is. Ik moet nog steeds veel bewijzen."

Een collectieve 'faaldag' vond Gerets te zwaar aangedikt. "Want de manier waarop we een kentering tot stand wisten te brengen, is positief. Wat ik wel vervelend vind is dat we met z'n allen de afspraak hebben gemaakt dit seizoen niet meer van die domme punten te laten liggen. Die wordt op de eerste speeldag al geschonden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.