De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ruud van Nistelrooy maakt droomdebuut met twee doelpunten voor Manchester United
Als vis in het water
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x338, 37kb)
Ruud van Nistelrooy brengt Manchester United terug in de wedstrijd. (Foto: REUTERS)
MANCHESTER - De Oranje shirtjes gingen in Manchester na de wedstrijd nog harder van de hand dan ervoor. De tekst: 'Van Nistelrooy, 19 million Ruud Devil' vertelde voor de fans van United inderdaad het verhaal van een, vrij vertaald, 'wrede en gemene' spits. Eerst tegen de natie, toen hij afgelopen woensdag indruk maakte contra Engeland en ook scoorde. En nu voor de Red Devils, die twee keer achterkwamen tegen Fulham maar uiteindelijk toch wonnen: 3-2. Een droomscenario bij het competitiedebuut van Ruud van Nistelrooy, die zelf binnen 100 tellen de 1-2 achterstand omboog in een 3-2 voorsprong. Old Trafford ontplofte, de Nederlander zelf kon er na afloop erg rustig over praten. "De eerste helft heb ik geen bal gehad. Maar bij deze ploeg weet je als spits gewoon, dat je uit het niets kunt scoren. Dat merk je vandaag ook weer, als opeens in één keer twee ballen erin liggen. De kunst is om niks te forceren: je moet gewoon geduld opbrengen."

Scoren is de tweede natuur van Ruud van Nistelrooy. Hij kreeg het goede gevoel terug in Estland, waar hij er in de eindfase ook zomaar twee inprikte voor Oranje. Om die kwaliteiten hield manager Alex Ferguson ook het grootste vertrouwen in de Nederlander. De zware knieblessure ten spijt werd er met een jaar vertraging gewoon 19 miljoen pond op tafel gelegd bij PSV. En voor Juan Veron werd zelfs nog negen miljoen pond meer overgemaakt naar Lazio Roma.

De mega-aankopen komen voor rekening van Ferguson. Die constateerde gisteren, dat de transfersommen als een raket omhoog zijn gevlogen. "Maar de tijd was rijp om te betalen wat nodig was voor spelers met speciale kwaliteiten." De Schot maakte er ook geen geheim van, dat het vooral gedaan was met oog op 'Europa'. Na de uitschakeling door Bayern München had Roy Keane er al publiekelijk op aangedrongen. De zevende landstitel in negen jaar tijd was afgelopen zomer niet genoeg: Manchester United moet internationale top zijn. Koste wat kost.

Fulham, na 33 jaar weer terug op het hoogste niveau in Engeland, maakte gelijk maar duidelijk dat de Nederlandse competitie vaak kinderwerk is in vergelijking met de Premiership. Zonder een schrijntje schroom ging de ploeg van Edwin van der Sar Manchester United in eigen huis te lijf. De kampioen tegen de nieuwkomer was een absolute topwedstrijd, waarin de Fransman Saha de thuisploeg tweemaal toe in verlegenheid bracht. Meteen in de beginfase en meteen na rust, toen hij de gelijkmaker van Beckham (schitterende vrije trap) teniet deed.

"Net als tegen Liverpool en Celtic kregen we zo te maken met hetzelfde scenario van een vroege achterstand", keek Van Nistelrooy terug. "Je loopt gelijk achter de feiten aan en we kregen het moeilijk. Alleen konden we het nu wel ombuigen."

De 67.534 fans sloten de Nederlandse spits in de armen, toen hij in de 51e en 53e minuut gelijk maar begon met twee goals in de Premiership: 3-2. "De eerste was een schitterende bal van Cole, die ik nog net met de punt van mijn schoen kon intikken over Sar. De tweede een intikker. Zoiets is top. Dan draai je de wedstrijd om en zie je dat er weer rust in de ploeg komt. Terwijl Fullham iets had van 'tjonge, wat krijgen we nou?'."

Hoewel het gisteren niet liep met Scholes achter hem, ziet Van Nistelrooy de samenwerking in de toekomst wel zitten. "Daar ben ik heel gelukkig mee. Hij knapt veel werk op, is briljant in de balaanname en het openen van het spel. Als je met hem en Veron achter je in de spits mag lopen, is het om van te dromen."

"Ik voel me hier dan ook als een vis in het water. Dat zie je ook wel terug in het veld, denk ik. Ik voel me topfit. Sinds ik op 5 juli begonnen ben, heb ik me heel snel gesettled. Zit je in een hotel, dan kun je nergens aan werken en leef je uit je koffer. Ik had gelijk een appartement. Prachtig is het respect dat je in dit land krijgt. Na Engeland-Nederland ook: dan komt iedereen op de club naar je toe om je een hand te geven. Wij hebben hier wel indruk gewekt met Oranje. Dat was een mooi zetje in mijn rug ook om te beginnen. Weet je wat het is: ze hebben hier respect voor kwaliteit. Er is helemaal geen gezeik of misselijk gedoe: dat kénnen ze hier niet eens."

Dan opeens komt Edwin van der Sar met een vriendelijk schouderduwtje voorbij. "Je zit knap in het pak Ruud." De goalie baalt vooral van de eerste goal tegen, waarbij Beckham uit een vrije trap via de onderkant lat scoorde. "Ik zag die bal perfect komen, maar de laatste twee seconden ging onze aanvoerder Melville in de baan van mijn zicht staan." Er zijn de complimenten voor de goals van Van Nistelrooy, die erop gebrand was om vanaf het eerste moment te presteren. "Vanaf de eerste dag dat ik hier begon", zegt de Brabander, "heb ik een lijn ingezet. Die is zó positief, dat ik elke dag, elke training, elke wedstrijd probeer om vast te houden waar ik mee bezig ben. Ik wil geen moment verslappen, omdat het zo lekker gaat. Laat ik het maar even waaien, dan ben ik bang dat ik het hier ga verliezen."

En dat is niet de bedoeling. "De ambiance hier alleen al. Heerlijk. Ongelofelijk." Maar gepresteerd moet er worden. Nationaal en internationaal. "Het is het laatste jaar van 'the Boss'. Dat brengt grote verwachtingen met zich mee. Nou merk je aan alles dat ze daar wel aan gewend zijn bij deze club. Het is een heerlijk relaxte sfeer, ook voor een wedstrijd. Dan staat er muziek aan en in de kleedkamer hebben we ook nog naar Chelsea-Newcastle gekeken." In die context denkt hij de druk van een prijskaartje à ƒ67 miljoen nog sneller weg te kunnen steken: Opvallend rustig pratend eindigt hij: "Tot nu toe heeft de club nooit heel grote aankopen gedaan. Wel heel goede voor weinig geld, zoals Cantona en Schmeichel. Ja, Veron en ik zijn inderdaad gehaald met het oog op Europa. Maar hoe Ferguson het roulatie-systeem gaat toepassen, weet ik eigenlijk niet. Ik heb er nog niks van gehoord. Ik ben zelf ook benieuwd, maar ik zie het allemaal wel."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.