De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Heerenveen komt niet verder dan 0-0
Hoopvolle start FC Den Bosch

door Albert van Keimpema

   
 

DEN BOSCH - Het eerste punt dat FC Den Bosch bij de rentree in de eredivisie in eigen huis tegen Heerenveen behaalde, werd gevierd als een overwinning. Want punten sprokkelen, daar gaat het de Bosschenaren om. Hun speelwijze is er geheel op afgestemd. De debuterende coach Wiljan Vloet was dan ook zeer content met de 0-0: "En niet alleen met het resultaat, maar ook met de realistische manier waarop we voetbalden. De ploeg heeft gedisciplineerd gespeeld en de taken perfect uitgevoerd."

FC Den Bosch wil zich handhaven op het hoogste niveau en als het even kan het risico van de nacompetitie ontlopen. Met gegroepeerd voetbal en verdedigen als een basketbalploeg moet dat volgens de technische staf lukken. De naïeve, avontuurlijke speelwijze van provinciegenoot RBC vorig seizoen is voor FC Den Bosch een voorbeeld van hoe het niet moet.

Wel, geef de club eens ongelijk. In de ambities moet FC Den Bosch gelet op begroting en selectie vooralsnog bescheiden blijven. Maar niet op het veld. In de 37-jarige aanvoerder Fred van der Hoorn heeft Vloet een leider die de lijnen uitzet en de ploeg op sleeptouw neemt. Tegen Heerenveen was hij de beste man van het veld. In defensief opzicht staat Van der Hoorn z'n mannetje, zijn lange pass is uitstekend en met zijn vrije trappen was hij ook nog eens de gevaarlijkste man aan Bossche zijde.

Dat Van der Hoorn, die alle gelegenheid kreeg van Heerenveen, veelvuldig de lange haal naar voren koos en zijn eigen middenlinie oversloeg, was niet verwonderlijk. Daardoor kwam zijn ploeg niet onder druk te staan en op de lange Bart van den Eede kun je altijd een balletje kwijt.

Heerenveen had het moeilijk met de strijdwijze van FC Den Bosch. De Friezen hadden veel meer balbezit, maar het tempo was te laag om een bres te slaan in de hechte Bossche defensie waarin Peter Uneken een betrouwbare indruk maakte. Aan de andere kant kon ook FC Den Bosch nauwelijks gevaarlijk worden, hoewel Heerenveen het zonder de geblesseerde Johan Hansma moest stellen. Trainer Foppe de Haan miste zijn aanvoerder. Niet zozeer in defensief opzicht (Gérard de Nooijer kun je met een gerust hart in het centrum laten spelen), maar wel in de opbouw.

Slechts één honderd procent kans was er in dit duel, maar die was vroeg in de tweede helft niet besteed aan Marcus Allbäck die na een verre uittrap van Hans Vonk op Kris Mampaey mocht afstormen. De Belgische doelman keerde het schot. Erik Edman, de Zweedse linksback die vlak voor de competitie door Heerenveen werd aangetrokken en die zaterdagavond zijn debuut maakte, redde zijn team door een inzet van Van den Eede uit de kruising te koppen.

Het bleef dus 0-0, ook al omdat de wissels van Heerenveen niet het gewenste effect sorteerden. Allan Bak (voor Jeffrey Talan) zette geen druk en Romano Denneboom (voor Mika Nurmela) werd op de hem vreemde linksbuitenpositie geposteerd waardoor Anthony Lurling, die tegen zijn oude club zijn tweehonderdste competitiewedstrijd speelde, naar de rechterflank werd verbannen. Vloet vreesde nog even een tweede Heerenveense spits en liet zijn nieuwe aankoop Jan Veenhof warmlopen. Hij dankte collega De Haan dat hij z'n opstelling niet hoefde te wijzigen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.