De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Graafschap start opnieuw
goed 3-0 zege op tam AZ

door Wim Neeskens

   
 

DOETINCHEM - Vorig seizoen startte De Graafschap met een overwinning op PSV, dat achteraf de enige nederlaag van PSV in het seizoen zou worden. Toen volgde voor de Grafelijken een moeilijk seizoen, waarin men ternauwernood aan de nacompetitie ontsnapte. Nu won men overtuigend van een onwaarschijnlijk mat spelend AZ met 3-0, maar zien de papieren er beter uit door een betere balans in het elftal met de komst van een aantal nieuwe spelers en een vooral inspirerende Peter van Vossen, waardoor men een beter seizoen kan maken. Een eerste tegenvaller is er al. Na een ongelukkige botsing met Jan Kromkamp brak centrale verdediger Michael van de Kruis zijn scheenbeen en zal zeker acht tot tien weken afwezig zijn. En Jan Vreeman, zijn vervanger, is momenteel geblesseerd, terwijl Erik Redeker aan Go Ahead Eagles is verhuurd.

AZ was op papier door goede spelers duidelijk favoriet, maar Henk van Stee moet zich geërgerd hebben aan de inzet van zijn spelers die alles voetballend willen oplossen maar niet de beuk erin gooiden als het wenselijk was. Trainer Jurry Koolhof van De Graafschap zag wel de nodige strijd bij zijn manschappen. En je dan goed speelt, dan komen de kansen en doelpunten vanzelf.

Al na 23 minuten stond er 2-0 op het scorebord en nog dikverdiend ook. De eerste goal van Martijn Meerdink was een hele mooie en viel al na zes minuten. Van behoorlijke afstand haalde Meerdink uit en doelman Oscar Moens, weer onder de lat bij AZ, zag de bal net voor hij hem wilde pakken de grond raken en was toen geklopt, 1-0.

Michael Buskermolen had daarna geluk dat zijn terugkopbal door de uitkomende Moens nog werd gepakt en het toen geen 2-0 werd. In die fase kreeg AZ wat mogelijkheden en zag Olaf Lindenbergh Stephan Posta uitstekend reageren op zijn afstandsschot en miste Barry van Galen nog een fraaie kans. Mistasten leidde voor AZ de verdere ondergang in. Stephan Posta trapte uit en Buskermolen raakte de bal verkeerd, waardoor aanwinst Dennis Schulp zo door kon gaan, de doelman omspeelde en binnenschoof, 2-0.

De Graafschap moest toen wat gas terugnemen en AZ kreeg wat kansen, onder meer een fraaie kopbal van invaller Huiberts en Peter Wijker, ook uit een kopbal. En daarna opnieuw Huiberts, die nu naast schoot uit een beste positie. "Als die bal erin gaat, kunnen we nog wel gelijk spelen", zei Henk van Stee later.

Direct na rust had De Graafschap 3-0 moeten maken, maar invaller Valeev omspeelde wel Moens, maar liep de bal achter. Over en weer kwamen er kansen, maar pas in 87e minuut kwam de 3-0 op het bord. Weer was het een invaller: Marino Promes. Hij was de maker van het derde doelpunt en een fraaie ook. Van afstand langs de uitkomende Moens (3-0). Maar de buit was toen al dik binnen.

"Als je meer kwaliteiten niet koppelt aan mentaliteit dan win je niet. Je geeft ze nog teveel ruimte ook. Een zeer teleurstellend begin van ons. Ook al omdat we een aantal kansen niet maakten en De Graafschap wel", aldus Henk van Stee.

Jurry Koolhof was blij met deze ouverture. "AZ was technisch beter. Wij feller en we scoorden op een goed moment. Ik ben dik tevreden."

Karakterstiek De Graafschap-AZ: 3-0, rust 2-0. 6: 1-0 Meerdink, 23: 2-0 Schulp; 87: 3-0 Promes. Toeschouwers: 10.800, arbiter: Henk van Dijk; geel: Obdam en Bosman (AZ) en Schulp en Meerdink (De Graafschap).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.