De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rellende fans eisen na gelijkspel in competitiestart tegen Roda JC hoofd van trainer Co Adriaanse
AJAX GEEN STEEK VERDER
   
 

AMSTERDAM - Vorige week kregen alle supporters van Ajax een brief of zij zich willen gedragen volgende zondag bij het bezoek aan Feyenoord. Zo niet dan zal Ajax in het vervolg geen 1600 fans meer meenemen maar 600. Het gedrag van de fans gisteren rond de eerste competitiewedstrijd thuis tegen Roda JC (1-1) belooft weinig goeds. Tijdens de wedstrijd werd gezwaaid met witte zakdoekjes en trainer Co Adriaanse gevraagd op te stappen of voor satellietclub Haarlem te kiezen.

Na afloop van het treffen bleef het vanwege schermutselingen tot twee uur na de wedstrijd onrustig rond de Amsterdam ArenA en moest de ME eraan te pas komen om het stadion van Ajax te verdedigen en het bestuur, directie, trainers en spelers een veilige aftocht te garanderen. Het kamp van Roda JC diende zelfs het VIP-dek te ontvluchten vanwege rondvliegende stenen, flessen en ijzeren staven.

Het maakte in ieder geval duidelijk dat de fans bijzonder ontevreden waren over het vertoonde spel tegen Roda JC en hun frustraties de vrije loop liepen. Al voor de tweede maal want ook rond het dramatische verlies tegen Celtic was het raak. De glijvlucht van de Amsterdamse voetbaltrots blijkt nog steeds niet voltooid. Het spel van de ploeg van trainer Co Adriaanse biedt geen enkel perspectief op betere tijden.

Roda JC is een degelijke ploeg, maar geen onoverwinnelijk geheel als je het verdedigende geklungel af en toe aanschouwde in de ArenA. Zoals vanaf de 79e minuut. Uit een corner van Tom Soetaers had invaller Marc Nygaard de Limburgers op voorsprong gezet. Ajax zette aan, wierp een koffertje opportunisme in de strijd en Roda JC wankelde en viel binnen drie minuten. Het lukte niet met verzorgd combinatievoetbal onder de druk uit te komen terwijl overal op het veld enorme vrije ruimtes ontstonden. Bij de Limburgers ontbrak echter iemand die dit wist te benutten. Zoals Eric van der Luer, maar die werd door trainer Jan van Dijk op de bank gehouden.

Invaller Nikos Machlas zag dat Ajax' beste man Rafael van der Vaart aan ieders aandacht ontsnapte en gaf hem de gelijkmaker op een presenteerblaadje. Invaller Machlas ja. En invaller Zlatan Ibrahimovic. Het Grieks/Zweedse duo ontwikkelde zich in de voorbereiding tot een koningskoppel. Doelpunten vielen aan de lopende band en dat zat dus wel goed volgens trainer Adriaanse. Maar toen het spannend ging worden, week de oefenmeester van z'n pad. Voor de Champions League tegen Celtic mocht Ibrahimovic op de bank plaatsnemen en gisteren voor de eerste competitiewedstrijd kreeg hij gezelschap van Machlas. Enige zekerheidje is Shota Arveladze. Voor de spelers is er evenmin nog een touw aan vast te knopen. De Ajacieden zetten steeds vaker de schroom van zich af en durven als volwassenen spelers vraagtekens te zetten bij de handelingen van hun trainer. Over de trainingsarbeid, de taktiek en z'n opstelling richting de spelers. Daniel Cruz en Rafael van der Vaart lieten hun hart al spreken nadat ze tegen Celtic waren verzopen vanwege de naiëf gekozen strijdwijze. Gisteren kwam daar Richard Knopper bij. De nummer tien die de nek is omgedraaid. Adriaanse wil dat z'n team diverse systemen beheerst en komt te pas en te onpas met andere varianten. Maar deze jonge Ajacieden hebben al moeite met één systeem en snakken naar vastigheid. Die moet Adriaanse ze snel geven. Ook voor z'n eigen bestwil.

Waarin Adriaanse wel viel te prijzen gisteren dat hij zich ondanks het puntverlies en het striemende fluitconcert niet verschuilde achter de rits blessures. Op de laatste training voor de wedstrijd groeide het uitgebreide rijtje van zes uit tot negen. Pius Ikedia en Bogdan Lobont zijn weer snel inzetbaar, maar Andy van der Meyde hoort vandaag of zijn kruisbanden zijn gescheurd en dan zal de rechtsbuiten zeker een half jaar buitenspel staan.

Opvallend genoeg hebben acht van de negen spelers hun kwetsuur tijdens de training opgelopen. Vorig seizoen klaagde Adriaanse bij z'n entree nog over de geringe belastbaarheid van de Ajacieden en klaagde Aron Winter namens de spelers dat de intensiteit juist te hoog lag. Voor dit seizoen moest er nog harder aan getrokken worden; de lange lijst afwezigen alvorens één competitiebal was getrapt, rechtvaardigt echter een intern onderzoek want acht 'ongelukjes' is verdacht veel.

Adriaanse is trouwens van plan aanstaande woensdag op de dag van de return Celtic-Ajax 's ochtends in Glasgow de trainingsschoenen aan te trekken. Zoiets klinkt gezien de ervaringen van Ajax op de training als bijzonder onverstandig. Volgens de oefenmeester trainen z'n collega's die internationaal voetbal spelen ook op de dag van de wedstrijd. Het is echter allerminst gemeengoed en zelf heeft de Amsterdammer het tot dusver bij Willem II en Ajax ook nooit gedaan.

Waarschijnlijk heeft Adriaanse zich met Ajax al lang neergelegd bij uitschakeling voor de Champions League en wordt het vizier gericht op de topper volgende week in Rotterdam tegen Feyenoord. Een suggestie, die overigens niet werd gedeeld door de trainer/coach. Het zou wel begrijpelijk zijn of in ieder geval realistisch, hoe erg ook voor een club als Ajax. In Rotterdam kan Ajax in het hol van de leeuw z'n huid redden waardoor de club niet direct vanaf speeldag twee een verloren seizoen speelt. Als tenminste een week later in Enschede tegen FC Twente geen misstap wordt gemaakt. Want anders kan de terugkeer in de Amsterdam ArenA op 16 september tegen AZ weleens een heel onplezierig samenzijn worden. Zeker gezien de taferelen gistermiddag. Ajax - Roda JC 1-1 (0-0). 79. Nygaard 0-1, 84. Van der Vaart 1-1. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Kalac, Sonkaya (Roda JC).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.