De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Melkert: Subsidie op
werk goed besteed

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG/AMSTERDAM - PvdA-fractievoorzitter Melkert neemt keihard stelling tegen het rapport van een brede ambtelijke werkgroep die concludeert dat de vele miljarden die in de bestrijding van de langdurige werkloosheid zijn gepompt, weinig hebben opgeleverd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 27kb)
PvdA-fractievoorzitter Melkert.
De oud-minister van Sociale Zaken, onder wiens bewind de vele maatregelen om langdurig werklozen aan een baan te helpen zijn ingezet, verdedigt het beleid van de paarse kabinetten met hand en tand.

"Het werkgelegenheidsbeleid is een groot succes. Al die miljarden zijn terechtgekomen bij mensen die kansloos op de arbeidsmarkt waren", aldus Melkert gisteren.

Uit het uitgelekte rapport van topambtenaren van diverse ministeries bleek afgelopen week dat de 13 miljard gulden die het kabinet dit jaar in het arbeidsmarktbeleid steekt, weinig effect op de daling van de werkloosheid heeft. Geadviseerd wordt het probleem anders aan te pakken, bijvoorbeeld door Melkertbanen af te schaffen.

Kans

De PvdA-voorman kan zich niet voorstellen dat het kabinet de conclusies van deze werkgroep, die onderzoek deed in opdracht van minister Vermeend (Sociale Zaken), overneemt. "Het is een hele goede investering geweest om mensen een kans in de samenleving te geven. De kern van dat beleid moet overeind blijven."

Ook de naar hem vernoemde Melkertbanen zijn in zijn ogen nog steeds noodzakelijk, waarbij hij wijst op het succes van de klassenassistent. Hij beklemtoont dat doorstroming bij deze functie nooit een doel op zich is geweest.

Werkgeversorganisatie VNO-VCW zegt daarentegen "nu eindelijk zijn gelijk te kunnen incasseren" met het rapport. Aan de bestrijding van de werkloosheid kan zeker 8 à 10 miljard gulden minder worden besteed, zo stelt VNO-VCW.

"Wij hebben altijd al geroepen dat we af moeten van die gesubsidieerde arbeidsplaatsen. Het haalt de prikkel weg om echt te gaan werken. Bovendien zijn er zat banen", zegt directeur N. van Kesteren van VNO-NCW.

"Het probleem van het huidige beleid is dat mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt niet worden gestimuleerd om te gaan werken. Het verschil tussen een uitkering en een baan is voor hen te klein. Op de een of andere manier is het nog altijd taboe om dit in Nederland hardop te zeggen, maar met dit rapport kan niemand er omheen", meent Van Kesteren.

"Zelfs de FNV niet", vervolgt de directeur van VNO-NCW. Hij zegt hooglijk verbaasd te zijn over de reactie van de vakcentrale FNV op het rapport. De FNV eist "nu eindelijk serieuze aandacht" voor de bestrijding van de werkloosheid. De vakbeweging zegt al ruim een jaar dat instrumenten verkeerd worden toegepast.

"Het is een groot probleem om mensen naar een reguliere baan te laten doorstromen", aldus FNV-bestuurster A. Jongerius van sociale zekerheid. "Maar daarom kun je nog niet zeggen dat de maatregel is mislukt en dus mag het ook niet zo zijn dat er wordt gezegd: We houden er maar mee op. De fout zit bij de doorstroming en dus moet daaraan worden gewerkt. Er moet juist geld worden geïnvesteerd in plaats van in maatregelen te schrappen."

"Dat kun je toch werkelijk niet serieus menen", reageert Van Kesteren. "Iedereen kan zien dat van de supermarkt tot aan de bloemenveiling om mensen wordt geschreeuwd. Dat geld kan duidelijk beter aan bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg worden besteed."

Het enige wat volgens VNO-NCW behouden mag blijven, zijn de sociale werkplaatsen. Daar werken volgens de werkgevers mensen die anders nergens aan de slag komen.

Lijnrecht

Regeringspartijen VVD en PvdA staan net als VNO-NCW en vakbond FNV lijnrecht tegenover elkaar. Volgens het liberale Kamerlid Kamp staat het vast dat je 4 tot 5 miljard van de in totaal 13 miljard gulden ter discussie kunt stellen.

"Feit is dat het aantal werklozen sinds 1994 van 500.000 naar 150.000 is gedaald. Alleen al daarom zou je met minder toe kunnen. Maar het gebrek aan doorstroming vanuit de Melkertbanen is een groot probleem. Die regeling moet worden veranderd", aldus Kamp.

Ook D66 meent dat het "wel wat minder kan", maar geen van de partijen gaat zover als de 8 à 10 miljard van VNO-NCW.

De PvdA meent daarentegen dat het geld absoluut niet voor niets is ingezet. Kamerlid Noorman-Den Uyl wijst erop dat de zogenoemde Balans Armoedebeleid van het ministerie van Sociale Zaken vorig jaar heeft uitgewezen dat er 170.000 langdurig werklozen en wao'ers extra door gesubsidieerd werk aan de slag zijn gekomen.

De PvdA benadrukt ook dat de voorlopige evaluatie van de speciale afdrachtskorting voor werkgevers die een langdurig werkloze in dienst nemen, ook heeft uitgewezen dat deze regeling zijn vruchten heeft afgeworpen. "Maatschappelijk gezien hebben we van al die maatregelen veel profijt gehad", aldus Noorman.

Ook het CDA vindt het te ver gaan om te zeggen dat die 13 miljard gulden weggegooid geld is. Wel twijfelt de fractie aan de Melkert-banen: "Ik denk wel dat het rapport uitwijst dat kunstmatig gecreëerde banen niet werken", aldus Kamerlid Verburg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.