De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street maakt
zich op voor
renteverlaging

Van een medewerker

   
 

AMSTERDAM - Na weken van wikken en wegen van bedrijfsnieuws en economische data, maakt Wall Street zich deze week op voor een rentestap van de Federal Reserve, aldus Michael Toorop van Prudential Bache Securities te Amsterdam.

Algemeen wordt aangenomen dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken morgen de rente met een kwart procent zal verlagen. Misschien nog belangrijker is het commentaar van de Fed, wanneer zij de renteverlaging bekend maakt.

De voorgaande keren werd gewezen op het feit dat de kans op een verdere economische groeivertraging groter was dan op een heropleving van de inflatie. Met andere woorden, men was bereid ook in de toekomst het rentewapen te hanteren.

Helaas zit de renteverlaging al in de markt verwerkt. Alleen een ongewijzigde rente of een grotere renteverlaging kan nog voor verrassingen zorgen. Inmiddels zijn beleggers gewend geraakt aan de steeds lager wordende rente en kijkt inmiddels halsreikend uit naar de eerste tekenen van herstel.

In het afgelopen kwartaal waren de bedrijfswinsten maar liefst 17% lager dan in het tweede kwartaal vorig jaar. Honderdduizenden banen gingen verloren en tal van producties werden ingekrompen. Dit was het slechtste kwartaal sinds de vorige Amerikaanse recessie.

De vraag is of het ook meteen de bodem is geweest. Er komen deze week niet zoveel cijfers. Zo zullen alleen worden gepubliceerd de index van de leidende economische indicatoren (verwachting plus 0,2%) en de vraag naar duurzame goederen (min 0,5%).

Niet alleen de VS tobben met economische stagnatie, ook Europa in het algemeen en dan met name Duitsland, heeft het moeilijk. Het vertrouwen van het bedrijfsleven in de Duitse economie is in de laatste vijf jaar niet zo laag geweest. Echter, ook deze sombere geluiden zitten grotendeels in de markt verwerkt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.