De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 19 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Leider Albanese rebellen
belooft naleven akkoord

   
 

SKOPJE - De leider van etnisch-Albanese rebellen in Macedonië, Ali Ahmeti, heeft gisteren beloofd dat zijn guerrillastrijders het recente vredesakkoord zullen naleven en zullen meewerken aan de NAVO-operatie Essential Harvest. Die missie, waarvan de voorhoede afgelopen weekeinde Macedonië binnenstroomde, moet gaan toezien op de vrijwillige ontwapening van de Albanese rebellen.

Of de circa 400 kwartiermakers worden aangevuld tot de volledige vredesmacht van 3.500 man zal de komende dagen duidelijk worden. Vandaag arriveert de opperbevelhebber van de NAVO in Europa, generaal Joseph Ralston, in Skopje om met eigen ogen te zien of het vorige week overeengekomen bestand stevig genoeg is om tot de volledige stationering over te gaan. Aan de hand van de bevindingen van Ralston zal de NAVO beslissen of de missie doorgaat.

Vanuit een schoolgebouw in het Macedonische Sipkovica zei Ali Ahmeti tegen de uitgenodigde media dat het UCK geen bedreiging voor de NAVO zal vormen. "Wat het UCK betreft zullen er geen problemen zijn, alle strijders zullen hun wapens overdragen." Ondanks het staakt-het-vuren kwam het gisteren bij Tetovo tot sporadische gevechten tussen Albanese guerrilla's en Macedonische troepen.

Het UCK tekende eerder een akkoord met de NAVO over ontwapening. Daarmee werd voldaan aan een belangrijke voorwaarde van het bondgenootschap voor het eventueel sturen van een vredesmacht, waaraan ook 250 Nederlanders zullen deelnemen. De NAVO reageerde tevreden op de uitlatingen van Ahmeti, maar ze tekende aan dat de wapenstilstand duurzaam moet zijn.

Slavische Macedoniërs, van wie velen de NAVO als bondgenoot van de rebellen zien, hielden gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag de grensovergang Blace met Kosovo bezet. De nationalistische betogers, met een spandoek waarop 'NATO Nieuwe Albanese Terroristische Organisatie' te lezen was, blokkeerden zo NAVO-voertuigen die het Balkanland wilden binnentrekken.

De komst van de NAVO-missie moet een oorlog in de voormalige Joegoslavische republiek voorkomen. Albanese guerrilla's hebben sinds februari gewapenderhand gestreden voor meer rechten voor de Albanese minderheid in het land. (Reuters/AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 19 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.