De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Boegbeeld veteranen overleden

door Ellen van Gilst

   
 

Eindhoven - W.C.J.M. (Bib) van Lanschot is vrijdagmorgen vroeg op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Eindhoven overleden. Van Lanschot zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet (hij maakte deel uit van de inlichtingendienst), werd opgepakt door de Duitsers en overleefde twee concentratiekampen. Na de oorlog voelde hij zich zeer betrokken bij de oorlogsslachtoffers, mensen uit het verzet en veteranen. Zijn leven lang heeft hij zich voor hun belangen ingezet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (341x512, 24kb)
Archieffoto van oorlogsveteraan kolonel b.d. W. Ch. J.M. van Lanschot (R), in 1993 in gesprek met D. Wattimury, drager van het verzetsherdenkingskruis, op het landgoed Bronbeek. (Foto: ANP)
Zo was hij 30 jaar voorzitter van de BNMO en initiatiefnemer tot de oprichting van de Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (SFMO). Ook was hij een van de oprichters van de World Veterans Federation (WVF) en van de Stichting Uitvoeringsorgaan Financiële Acties (SUFA), een voorloper van de Algemene Loterij Nederland. Eind jaren '70 nam hij samen met een aantal vrienden het initiatief tot het instellen van het Verzetsherdenkingskruis. Naast de vele onderscheidingen die hij uit binnen- en buitenland ontving was hij een van de weinige Ridders Militaire Willemsorde. Hij ontving deze onderscheiding in 1948.

Hij was al geruime tijd minder actief en vertoonde zich niet meer in het openbare leven. "Hij leed aan de ziekte van Alzheimer, sukkelde al een tijdje en was opgebrand. Een lange lijdensweg heeft hij niet gehad en in alle rust is hij heengegaan", aldus N.J.C. Smit, algemeen voorzitter van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers (BNMO).

In 1989 was hij Van Lanschot van de 19 prominente Nederlanders, waaronder een aantal mensen uit het voormalig verzet, die er voor pleitten de laatste twee oorlogsmisdadigers Aus der Fünten en Fischer, beter bekend als de Twee van Breda, vrij te laten. Ondanks protesten van oorlogsslachtoffers werd het voorstel na en marathonzitting door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.