De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 20 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
Elite Model Look 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Noodweer teistert Rotterdam

door Huib Boogert

   
 

ROTTERDAM - Het hevige noodweer van zaterdagavond heeft het westen van het land onder water gezet. Vooral Rotterdam kreeg het zwaar te verduren. Zware hoosbuien die met felle rukwinden en hevig onweer gepaard gingen, trokken in één rechte lijn van Bergen op Zoom naar Den Helder over de randstad.

De aanhoudende slagregens zorgen voor problemen met lekkende daken, ondergelopen kelders en dito tunnels, beschadigde auto's en kortsluitingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 27kb)
Een agent bekijkt de ravage door een ongevallen boom. (Foto: Roel Dijkstra)
In Rotterdam kwam het verkeer op veel plaatsen geheel tot stilstand doordat tunnels onderliepen. Op de snelwegen rond de stad kregen automobilisten de opdracht hun snelheid tot 70 kilometer per uur te matigen. De onderste wegen van het verkeersknooppunt Kleinpolderplein waren onbegaanbaar. Rotterdam werd lokaal ook door grote hagelstenen geteisterd.

Vijf ziekenhuizen, waaronder het Dijkzigtziekenhuis en het Zuiderziekenhuis, moesten hulp van de brandweer inroepen omdat er problemen waren met wateroverlast, maar vooral met de elektriciteitsvoorziening. Deze meldingen werden met voorrang behandeld. In totaal kregen politie en brandweer in Rotterdam zaterdagavond en in de loop van zondag maar liefst duizend verzoeken om hulp.

De veelgebruikte Statentunnel, in het Maastunneltracé, liep in de loop van de avond vol. Een driewielige auto met daarin een echtpaar op leeftijd strandde in het 30 centimeter diepe water. Zij durfden hun auto niet te verlaten, waarna een aantal passanten en politiemensen hun voertuig de tunnel uitduwde.

De meeste regen viel in de loop van de zaterdagavond achtereenvolgens in Brabantse Wouw, Rotterdam, Zaandam en Alkmaar, namelijk 35 tot 40 mm.

Boven sommige delen van de randstad ontrolde zich tijdens het noodweer een spectaculaire 'vuurwerkshow', een onophoudelijk spervuur van bliksemschichten. Op sommige plaatsen werden 80 tot 100 ontladingen per minuut geteld, vooral horizontale, tussen donderwolken onderling.

Een echt vuurwerk tijdens het internationale vuurwerkfestival in Scheveningen werd versneld afgewerkt. Het spektakel begon een half uur te laat en werd vervroegd afgebroken. Ruim 100.000 mensen kregen toch nog één uur vuurwerk te zien.

Een houseparty van duizend mensen op het Forteiland in het Noordzeekanaal bij IJmuiden werd eveneens vroegtijdig afgekapt. Het feest zou tot middernacht duren, maar de organisatoren vonden het om tien uur welletjes. De bezoekers kregen als regenjas een poncho uitgereikt. Vervolgens werden zij per boot naar IJmuiden gebracht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 20 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.