De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Rabobankploeg verdedigt
twee kopposities
in Wereldbeker

   
 

SAN SEBASTIAN - Terwijl de lokale bevolking van San Sebastian op het strand ligt te stomen, baadt de wielerploeg van de Rabobank in weelde. In de bruisende Spaanse badplaats moeten vandaag de topposities in het individuele en ploegenklassement worden verdedigd. Met een glas champagne in zijn hand meldde ploegleider Adri van Houwelingen terloops dat hij er ook geen enkele moeite mee zal hebben als Markus Zberg de Wereldbekerwedstrijd wint. En als het even kan, moet Erik Dekker zijn leidende positie verstevigen, dan wel consolideren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
De Raborenners staan er goed voor. (Foto: Cor Vos)
De Clasica San Sebastian wordt voor de blonde Rabo-renner vandaag in een fractie van een seconde beslist. Vorig jaar vertrok Dekker met drie Tour-etappes op zak richting Baskenland. Zijn seizoen was al een daverend succes, er viel niets meer te verliezen. Totdat hij op anderhalve kilometer van de meet plotseling de geest kreeg. Met een meedogenloze demarrage won Dekker zijn eerste Wereldbekerwedstrijd.

Een herhaling van deze stunt lijkt met de leiderstrui om zijn schouders uitgesloten. Dekker: "Ik ben er al weken mee bezig, maar weet nog steeds niet wat mij te wachten staat. Normaal gesproken rij ik met een groep over de Jaizkibel. Maar dan, wat moet ik dan doen? Ik hoop dat ik nog een paar man uit de ploeg erbij heb voor het geval er renners gaan lopen die ik liever niet zie lopen. En hoe voel ik mij op anderhalve kilometer? Nu lig ik met een hartslag van 65 slagen per minuut op mijn bed. In de finale vliegt die richting 200 en kun je het vergeten om in alle rust een beslissing te nemen. Als ik ga, zullen een paar concurrenten toch even om zich heen kijken. Wie mij terughaalt, is gezien. Maar omdat de Wereldbeker een doel op zich is geworden, zullen de risico's uitvoerig moeten worden afgewogen. Ik heb de afgelopen paar jaar al vaker allerlei capriolen uitgehaald en daar ben ik zeker niet slechter van geworden."

"Aanvallen gaat mij goed af. Helaas is het verschil in wedstrijden als de Clasica momenteel erg groot. Als ik op 200 meter wordt teruggepakt en op een 28e plaats eindig, is alles voor niets geweest. Daarom ben ik nu bezig om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten zodat ik niet verrast kan worden. Na 210 kilometer weet ik echter pas definitief waar ik aan toe ben."

Ten aanzien van zijn achtervolgers vreest de winnaar van de Amstel Gold Race vooral Romans Vainsteins. "Een hele kwaaie klant." Vorig jaar werd de regerend wereldkampioen tweede in San Sebastian. In de komende twee Wereldbekerwedstrijden van Hamburg en Zürich kan de ongepolijste Let, die met Johan Museeuw (beiden Domo-Farm Frites, BS) een sterk blok vormt, goed uit de voeten. Vorig jaar werd Vainsteins twee keer tiende. Daarbij is het de vraag of er de komende weken een coureur opstaat die à la Davide Rebellin in 1997 zomaar twee Wereldbekerwedstrijden op rij wint.

Dekker: "Als Rebellin nu weer echt goed is, rijdt hij in Zürich en Lombardije zomaar bij de eerste vijf. Gezien de puntentelling kan ik daar mee leven omdat mijn voorsprong van een geruststellend niveau is. Maar ik ben er nog niet. Met 300 punten moet ik de Wereldbeker kunnen winnen. Omdat ik nog nooit de Ronde van Lombardije heb gereden, streef ik er naar om dan al zeker van de eindoverwinning te zijn. Dat zou immers betekenen dat titelverdediger Erik Zabel er in zijn wedstrijden, Hamburg en Parijs-Tours, niet in is geslaagd om met een overwinning de zo noodzakelijke slag van 100 punten te slaan. Een tweede plaats levert dertig punten minder op en daar is de concurrentie niet mee gediend."

Na zijn voorbeschouwing kijkt hij plotseling vooruit naar de Ronde van Lombardije op 20 oktober. In Bergamo wordt de winnaar van de Wereldbeker gehuldigd. Erik Dekker kan de eerste Nederlander worden die dit prestigieuze klassement op zijn naam schrijft. Een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Tijd om te stoppen? Antwoord: "Weet je wat dat kost?"

Opstelling Rabobank: Dekker, Boogerd, Kroon, Den Bakker, Lotz (allen Ned.), Beat en Markus Zberg (beiden Zwi), Verheyen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.