De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Surseance voor Pharming
na afwijzing bod Genzyme

   
 

LEIDEN/CAMBRIDGE (VS) - Het biotechnologische bedrijf Pharming verkeert op de rand van de afgrond. Gisteren vroeg het Leidse bedrijf surseance van betaling aan. De raad van commissarissen is teruggetreden nadat het eerst nog financieel directeur Ino Cooijmans tot nader order had geschorst. De beslissing om uitstel aan te vragen werd genomen nadat een bod van de Amerikaanse partner Genzyme door de raad van commissarissen van Pharming was afgeslagen.

Hoewel Pharming zelf niet wilde zeggen met wie er gesprekken over een overname gaande waren, bevestigde Genzyme gisteren dat het een bod heeft uitgebracht op de joint venture dat het sinds 3 jaar met Pharming heeft voor de ontwikkeling van Pompase. Dit middel wordt gebruikt in de strijd tegen de dodelijke erfelijke spierziekte Ziekte van Pompe. Pharming ontwikkelt het medicijn uit de melk van transgene dieren. Naar verwachting zou het middel rond 2003 op de markt komen.

"We zijn erg teleurgesteld dat Pharming ons bod heeft afgeslagen", zegt Genzyme-woordvoerder Bo Piela vanuit Cambridge (Massachusetts). "Nadat we hoorden van de ernstige financiële problemen bij Pharming hebben we uitvoerige gesprekken gehouden over een oplossing. We hebben al drie jaar een partnership met Pharming en hebben ze in het verleden meerdere malen financieel ondersteund."

Volgens Piela wacht Genzyme nu af wat er verder gaat gebeuren. Maandag wordt waarschijnlijk een bewindvoerder aangesteld. Bij Pharming zijn ruim 200 mensen werkzaam.

Het surseance-bericht volgde aan het eind van de dag nadat gisterochtend de handel in het aandeel Pharming was stilgelegd. De koers was deze week in een absolute duikvlucht beland nadat Pharming's Amerikaanse biotechpartner Genzyme deze week bekendmaakte een ander bedrijf dat eveneens aan een middel tegen Pompe werkt te hebben overgenomen. Daaruit concludeerden beleggers dat Genzyme Pharming dus niet zou overnemen en dumpten massaal hun stukken.

Eind juni maakte Pharming bekend in grote financiële problemen te verkeren en op zoek te zijn naar een overnamepartner. Op 31 juli werd bekend gemaakt dat er een lening was gesloten voor 15 miljoen. Dat zou voldoende zijn om het nog een jaar te kunnen uitzingen totdat het eerste medicijn ter goedkeuring zou worden aangeboden. Gisteren liet Pharming echter weten dat die lening niet doorgaat, "omdat we niet aan bepaalde lange termijnvoorwaarden konden voldoen."

"Dit is erg teleurstellend", reageert Pharming-woordvoerder Rein Strijker op het uitstel van betaling. "De beslissing om uitstel van betaling aan te vragen is genomen door de raad van commissarissen nadat er een bod is uitgebracht dat in hun ogen absoluut onacceptabel was. Volgens de RvC was het beter voor bedrijf en aandeelhouders om uitstel van betaling aan te vragen omdat er op deze manier wat meer tijd overblijft om naar een oplossing te zoeken." Volgens Strijker zijn er ook nu nog "gesprekken gaande" met eventuele overnamepartners. "Het tragische is dat we een technologie hebben waarmee we voorop lopen in de wereld. Maar nu we geen financiële reserves meer hebben wil men ons voor een prikje kopen."

Pharming, dat in de jaren negentig bekendheid verwierf met de transgene stier Herman, werkt al jaren aan de ontwikkeling van een medicijn tegen Pompe. Inkomsten voor dit kostbare proces werden vooral verkregen uit subsidies, investeringen van zogeheten durfkapitalisten en een beursgang waarmee 70 miljoen werd opgehaald.

Toch was de cash burn rate, net zoals bij veel andere biotechnologiebedrijfjes, hoog. Bij presentatie van de halfjaarcijfers over 2001 werd bekend dat het bedrijf nog maar 24,6 miljoen in kas had. Het eigen vermogen was in het tweede kwartaal gedaald met 15,5 miljoen tot 36,8 miljoen. Het verlies was in het eerste halfjaar opgelopen van 9,9 miljoen tot 16,9 miljoen. De omzet nam in die periode met 8% toe tot 8,8 miljoen.

Volgens Pharming kon een deel van het verlies verklaard worden doordat de productie van het middel Pompase was opgevoerd. "We doen dat omdat we er straks veel vraag naar verwachten", zei Strijker toen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.