De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Techfondsen de dupe

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - De techfondsen hadden het gisteren weer te verduren op Wall Street. Het bezorgde de schermenbeurs Nasdaq voor de zesde achtereenvolgende handelsdag een verlies. Een uur voor sluiting stond de Nasdaq 12 punten lager op 1950,99 De Dow stond op dat moment op winst, met een toename van 72 punten op 10380,73.Een licht herstel in de chipsector wist de Nasdaq gisteren te behoeden voor een zware val. Dat kon bepaald niet gezegd worden van de Internet- en softwarefondsen. Het waren bedrijven als Rambus, met een stijging van 12,5% op $8,82, die de beeldschermenbeurs enigszins overeind hielden.

Ook Intel, KLA-Tencor en LSI Logic zorgden voor een positieve bijdrage. Ondanks het herstel van een flink aantal chipgerelateerde fondsen, blijven deskundigen buitengewoon voorzichtig in hun verwachtingen voor de tweede helft van dit jaar. Dataquest voorspelde dat de inkomsten van de chipindustrie dit jaar wereldwijd 26% lager zal uitpakken dan vorig jaar. "Gezien de verwachtingen van producenten van pc's en hun voorraden, zal er in de tweede helft van dit jaar een forse tegenwind opsteken in de chipindustrie", aldus Dataquest.

Softwarebedrijven lagen gisteren onder vuur. Zowel Siebel Systems als Oracle kreeg te maken met een downgrading van Goldman Sachs. Siebel verloor vervolgens $1,89 op $27,88, ofwel 6,35%. Oracle wist het verlies te beperken tot 3,13%, ofwel $0,50, op $15,49. De downgrading zorgde voor een algehele sombere stemming in de softwaresector.

De beurzen verwerkten gisteren het nieuws dat de groothandelsprijzen in de afgelopen maand met 0,9% zijn gedaald, voornamelijk als gevolg van afnemende energiekosten. Analisten hadden al wel rekening gehouden met een dalende inflatie. De algemene verwachting was echter een afname van slechts 0,3%. Een prijsdaling als in de afgelopen maand is sinds 1993 niet meer voorgekomen. Een lage inflatie maakte het in het afgelopen halfjaar voor de centrale bank mogelijk om zes maal achter elkaar de rente te verlagen met in totaal 2,75%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.