De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  CPB: Stijging werkloosheid
Sterke rem op groei economie

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De groei van de Nederlandse economie neemt dit jaar en volgend jaar veel sterker af dan eerder gedacht. Zowel in 2001 als in 2002 zal nog slechts sprake zijn van een groei van 2 procent, terwijl begin van de zomer nog een groei van 2,75 procent in beide jaren was voorzien.

Dat blijkt uit de conceptberekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) voor de op Prinsjesdag te verschijnen Macro Economische Verkenningen, die de basis vormen voor de begroting van volgend jaar.

Door de duidelijk verslechterende economische situatie wordt afscheid genomen van de fraaie groeicijfers van soms meer dan 4 procent in de afgelopen jaren en zal volgend jaar ook voor het eerst in lange tijd weer sprake zijn van een stijging van de werkloosheid.

Na sinds 1995 van ruim boven de 500.000 tot onder 250.000 werklozen te zijn gezakt, komt het aantal mensen zonder baan in 2002 op circa 285.000 personen uit.

Naast een afname van de economische groei in veel andere westerse landen en een met 5,75 procent duidelijk lagere groei van de export dan eerder gedacht vormen de afnemende investeringen door bedrijven volgend jaar de belangrijkste reden voor de lagere groei.

In kringen rondom het kabinet wordt overigens niet verwacht dat de nieuwe cijfers de moeizaam tot stand gekomen begrotingsplannen van minister Zalm (Financiën) erg in de war zullen sturen.

De inflatie, waarop de uitgaven van het kabinet zijn gebaseerd, blijft immers in de nieuwe berekeningen stabiel. Dit jaar stijgen de prijzen met 4,5 procent en in 2002 met 2,5 procent. Ook handhaaft het CPB haar eerdere prognoses voor de loonraming en wordt dit jaar op een toename van 4,25 procent gerekend, terwijl de lonen in 2002 met 3,75 procent zullen stijgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.