De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kabinet: miljarden
aan premies retour

door Ronald Veerman

   
 

DEN HAAG - Het kabinet wil de vele miljarden guldens aan met name ww- en aow-premies die de afgelopen jaren ten onrechte zijn geïnd, teruggeven aan de burgers. De ministers Vermeend (Sociale Zaken) en Zalm (Financiën) zijn op hoofdlijnen over de afbouw van de miljardenoverschotten in de sociale fondsen en zullen dit komende week aan het kabinet voorleggen.

Kassen overvol

Doordat recent vooral enorm veel extra mensen een baan kregen en de premies toch hoog bleven, hebben met name werknemers de afgelopen jaren veel te veel premies betaald. De kassen van de sociale fondsen puilen daardoor onnodig uit.

Het gigantische overschot bedraagt nu al zo'n 20 miljard gulden, waarvan volgens topambtenaren tenminste 10 miljard gulden de komende jaren terug kan naar de burgers. Ook in politiek Den Haag hebben met name CDA en VVD hier de afgelopen tijd op gehamerd.

Vooral het awf-werkloosheidsfonds en de aow-fondsen zitten barstensvol. Indien de premies niet snel worden verlaagd neemt het overschot alleen al in deze twee fondsen in de komende jaren versneld met nog eens maar liefst 30 miljard gulden toe.

Afbouw

Vermeend wil daarom reeds per 1 januari 2002 een stevige start maken met het afbouwen van de fondsen door de premies te verlagen naar een meer kostendekkend niveau.

Het kabinet stuit daarbij echter op het gevaar dat de Nederlandse economie door een nieuwe forse lastenverlichting onnodig wordt aangejaagd. Zo zorgde de enorme lastenverlaging van zeven miljard gulden die dit jaar met het nieuwe belastingstelsel gepaard ging voor een gevaarlijke oploop van de inflatie.

Zalm en Vermeend willen de operatie in 2002 daarom vooralsnog inkomensneutraal opstarten. Een lagere premie waardoor de overschotten in de fondsen afnemen zal daarom gepaard gaan met lastenverzwaringen en/of belastingverhogingen op andere gebieden.

Lastenverlichting

Alleen indien de economie volgend jaar duidelijk verder verslechtert ten opzichte van dit jaar, zit mogelijk alsnog een extra lastenverlichting in het vat bovenop de circa drie miljard die het kabinet reeds voor 2002 heeft afgesproken.

De kans dat dit gebeurt, lijkt wat groter te worden nu de allernieuwste cijfers van het Centraal Planbureau de economische groei voor 2002 opnieuw iets somberder inschatten.

Hoewel het kabinet hier vanwege de komende verkiezingen formeel niet over beslist, stellen Vermeend en Zalm voor om vanaf 2003 wel via een lastenverlichting de overschotten in de fondsen snel af te bouwen naar een lastendekkend niveau, waardoor deze enkele jaren later een 'normale' omvang hebben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.