De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Parkeermeters en fruitmachines te laat omgebouwd
Automaten slikken euro niet op tijd

door Giel ten Bosch

   
 

AMSTERDAM - Veel automaten zijn niet op tijd klaar voor de komst van de euro. Wie in de maand januari sigaretten, snoep, drank of een treinkaartje uit een automaat wil halen, doet er dus goed aan zowel euro's als guldens op zak te hebben. Ook gokkers en parkeerders kunnen maar beter twee muntsoorten in hun portemonnee dragen.

Volgens de automatenbranche zijn veel bedrijven die een automaat in de zaak hebben te laat met ombouwen.

"De vraag van onze klanten valt nog tegen", aldus René van Winden, secretaris van de branchevereniging Vida. "En omdat de levertijd van een eurobestendig apparaat vrij lang is ben ik bang dat klanten met hun verzoek tot ombouwen te laat zijn."

Rob Dirksen van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro stelt dat tachtig procent van de branche "heel actief is met ombouwen". "Maar veel kleinere bedrijven stellen het uit omdat het veel geld kost. Hierdoor zullen condoomautomaten, de automaten bij poolbiljarts en de helikoptertjes en autootjes voor de winkels niet op tijd klaar zijn voor de euro."

Voor 1 januari 2001 moeten zo'n 95.000 consumptieautomaten eurobestendig worden gemaakt. De kosten van deze operatie bedragen 65 miljoen gulden. Inclusief de 28.000 sigarettenautomaten en 35.000 gokautomaten zullen in totaal 300.000 machines omgebouwd moeten worden.

De euro geldt vanaf 1 januari als wettig betaalmiddel. Tot en met 28 januari kan tijdens de zogeheten duale fase met zowel euro's als guldens betaald worden. Na die datum nemen de winkels geen guldens meer aan.

Gratis parkeren

In steden als Breda, Almere, Zwolle en Lelystad kan parkeren een goedkope aangelegenheid worden. Schmit parkeersystemen verzorgt hier de meters en gaat op verzoek van de gemeenten de parkeerautomaten in één keer ombouwen. Iedereen die guldens op zak heeft en voor een eurometer staat, of andersom, kan volgens Ronald van Leersum van Schmit rekenen op coulant gedrag van parkeerbeheer. Door van tevoren aan te kondigen wanneer de meter geen guldens meer slikt willen de gemeenten hun inkomstenverlies zo veel mogelijk beperken.

Het parkeren in andere grote steden lijkt minder problemen op te gaan leveren. Taxameter, marktleider in het beheer van parkeermeters, heeft 10.000 parkeerautomaten die op 1 januari zowel guldens als euro's accepteren. Na 28 januari gaan er alleen nog euro's in de meters. Hoeveel parkeermeters al euroklaar zijn en hoeveel monteurs met de ombouwoperatie gemoeid zijn wilde Johan Streefkerk van Taxameter niet zeggen. "Maar we hebben de gemeentes gegarandeerd dat het gaat lukken", stelt Streefkerk vol vertrouwen.

Op de NS-stations kunnen de reizigers na 1 januari met guldens alleen nog aan de loketten terecht. De kaartjesautomaat slikt dan namelijk alleen nog maar euro's en pinpassen. Ook de snoep- en frisdrankautomaten op de NS-stations accepteren in het nieuwe jaar geen guldens meer. In de laatste twee weken van december kunnen er bovendien helemaal geen blikjes of repen uit de automaat getrokken worden omdat de apparaten dan worden omgebouwd. Met de ombouwoperatie is volgens een NS-woordvoerster "een paar miljoen" gemoeid.

De bedrijven Benelux Payment Systems en Eldeco varen wel bij de invoering van de Europese munt. Zij leveren de nieuwe muntsystemen voor de automaten. Gerard Stoop van Eldeco kan niet ontkennen dat de invoering van de euro goed is voor de handel. "De euro legt ons inderdaad geen windeieren. Maar als deze gekte voorbij is moeten we maar weer zien hoe we ons geld gaan verdienen", zo relativeert hij de miljoenen guldens die nu binnen komen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.