De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  SURSEANCE-AANVRAAG MAAKT CHAOS COMPLEET BIJ PHARMING
AEX sluit week lager af
   
 

AMSTERDAM - Het optimisme dat gisterochtend op de Amsterdamse effectenbeurs heerste, maakte in de loop van de middag plaats voor somberheid na negatieve berichten uit de VS. Vandaar dat de AEX een aanvankelijke winst van 6 punten niet kon vasthouden en bij vrij geringe omzetten 3,40 punten (oftewel 0,6%) lager sloot op 530,09. De Midkap noteerde eveneens 1,62 punten (0,3%) in de min op 498,66. Opmerkelijk nieuws kwam van de lokale markt waar biotechnologiebedrijf Pharming uitstel van betaling moest aanvragen.

Inclusief het verlies van gisteren gaf de AEX deze week 12,66 punten (2,3%) prijs. De technisch analisten van de Tostrams Groep houden er rekening mee dat de graadmeter van de Amsterdamse beurs de komende maanden nog verder zal dalen.

Mocht de AEX binnenkort door de grens van 510 punten zakken, dan voorzien de Tostrams-analisten namelijk een verdere teruggang naar een niveau van 350 punten. Volgens hen is het risico op een koersdaling van meer dan 25% op de AEX en de Nasdaq momenteel meer dan 70%.

Door somber macro-economisch nieuws uit de VS zakten de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs gistermiddag over een breed front. UPC droeg de rode lantaarn met een verlies van 11,5% op EUR1,15. Even dreigde de kabelaar zelfs forse averij op te lopen toen de koers met 21,5% zakte naar EUR1,02. Maar kort voor sluitingstijd trad er herstel op.

UPC maakte gisteren bekend dat het zijn Poolse digitale tv-satellieten samenvoegt in een gezamenlijke onderneming met Vivendi-dochter Canal Plus. Dit levert het kwakkelende AEX-fonds onder andere EUR150 miljoen in contanten op. Handelaren op de beurs waren niet onder de indruk van dit bedrag. "Dit levert ze slechts één maand brandhout op", sneerde één van hen. Overigens maakt UPC dinsdag zijn resultaten over het tweede kwartaal bekend.

Versatel kon ook gisteren de weg naar boven niet vinden en sloot 5,3% lager op een nieuw dieptepunt van EUR1,26. Het telecombedrijf verloor de afgelopen week bijna een kwart van zijn beurswaarde. Overnamegeruchten kunnen Versatel de komende tijd koerswinst opleveren. Maar de dreigende verbanning naar het strafbankje van de Amsterdamse beurs en eventueel aansluitend verwijdering uit de AEX-index zullen echter een drukkend effect houden op de koers.

KPN had last van de negatieve stemming in de telecomsector. Het concern verloor 6,4% op EUR4,70. Inmiddels is het al weer geruime tijd stil rond de fusiebesprekingen tussen KPN en Belgacom. Nadat de partijen het volgens insiders snel eens waren dat Belgacom-topman John Goossens de nieuwe telecomonderneming gaat leiden, duren de onderhandelingen nu toch weer langer dan velen hadden verwacht.

Het negativisme in de telecomsector zette ook de koersen van KPNQwest (-0,5% op EUR9,30) en Midkapper Libertel (-6,0% op EUR8,70) lager. Evenals donderdag moest Philips ook gisteren de dag met verlies afsluiten. De elektronicagigant noteerde 1,8% in de min op EUR29,32.

De AEX werd enigszins overeind gehouden door Aegon. De bankverzekeraar profiteerde van een 'strong buy'-advies van Morgan Stanley Dean Witter, een 'outperform'-advies van Salomon Smith Barney en een positief rapport van Goldman Sachs over de Europese verzekeringsbranche. Aegon won 3,6% op EUR34,25.

De andere financials onder de hoofdfondsen moesten echter terrein prijsgeven. Zowel ABN Amro (-2,1% op EUR18,88), Fortis (-2,3% op EUR28,99) en ING (-1,7% op EUR36,20) sloten lager.

De handel in het aandeel Pharming was gisteren de hele dag geschorst. Het Leidse biotechnologiebedrijf maakte in de loop van de middag bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Financieel directeur Ino Cooijmans is geschorst. De raad van commissarissen heeft besloten terug te treden. De chaos is dus compleet bij Pharming. Het aandeel verloor deze week bijna 30% van zijn waarde, en was donderdag op EUR2,32 gesloten.

De halfjaarcijfers van Van der Hoop Effektenbank stelden enigszins teleur. Het resultaat vóór belasting kelderde met 72%. De koers van Van der Hoop sloot 2,6% in de min op EUR7,60. Internetbedrijf Via Networks zag zijn verlies in het tweede kwartaal bijna vervijfvoudigen tot $77,5 miljoen. Het fonds verloor 4,1% op EUR1,18.

Tenslotte kwam er gisteren nog goed nieuws uit Brussel voor GTI. De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de overname van GTI door het Belgische energiebedrijf Tractebel. Daarmee verdwijnt wederom een smallcap van de Amsterdamse beurs.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.