De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vermeend: Misbruik
ESF stond los van
Melkert-afspraak

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Minister Vermeend (Sociale Zaken) geeft toe dat tijdens het vorige kabinet mogelijk Europees werkgelegenheidsgeld onterecht is gebruikt door Arbeidsvoorziening. Maar als dat is gebeurd, had dat niets te maken met de afspraken die de toenmalige minister Melkert in 1994 maakte met werkgevers en werknemers.

Dat schrijft de PvdA-bewindsman in antwoord op vragen van het GroenLinks-Kamerlid Harrewijn. Oud-president Koning van de Algemene Rekenkamer komt over twee weken met een onderzoeksrapport over dit geld uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), waarvan Brussel honderden miljoenen guldens van Nederland terug wil hebben, omdat het niet goed is besteed.

In december 1994 maakte Melkert een afspraak met sociale partners dat ruim 100 miljoen gulden per jaar aan ESF-geld door Arbeidsvoorziening als 'inkomsten' geboekt zou worden. Volgens toenmalige bestuursleden van Arbeidsvoorziening, afkomstig uit de vakbeweging, is daarmee de deur opengezet voor misbruik. Arbeidsvoorziening ging Europees geld voor de eigen organisatie gebruiken in plaats van voor banenprojecten, zoals de bedoeling was.

De huidige minister Vermeend vindt dat er nooit enige twijfel over is geweest hoe ESF-geld besteed mocht worden. Melkert heeft steeds gehamerd op toepassing van de Europese regels en ook Arbeidsvoorziening zelf had in december 1994 net die Europese regels nog eens gepubliceerd, schrijft Vermeend aan de Tweede Kamer.

Inmiddels is gebleken dat er in de praktijk weinig deugde van de controle op de ESF-projecten. Bij een controle door Sociale Zaken van 45 projecten uit de jaren 1994-96, bleek dat maar bij elf van deze projecten alles in de haak was. Bij de andere ontbrak de administratie of zijn te hoge kosten gedeclareerd. Accountantsverklaringen werden ten onrechte afgegeven. Sommige projecten zijn volledig mislukt maar kregen toch ESF-geld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.