De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Weg vrij voor
tribunaal
in Cambodja

Van onze redactie

   
 

AMSTERDAM - De weg lijkt vrij voor de berechting van de verantwoordelijken van een van de grootste menselijke tragedies van de twintigste eeuw: de 'killing fields' in Cambodja. De koning van Cambodja, Norodom Sihanouk zette gisteren zijn handtekening onder een wet die het mogelijk maakt met behulp van de Verenigde Naties de leiders van de Rode Khmer te berechten.

De Rode Khmers voerden van 1975 tot 1979 een terreurbewind in Cambodja, waarbij volgens optimistische schattingen 1,7 miljoen mensen omkwamen, éénvijfde van de bevolking. De hoogste leider, Broeder Nummer 1 Pol Pot, stierf in 1998 toen de maoïstische beweging al grotendeels uit elkaar was gevallen. Veel Rode Khmers hadden toen al de jungle verlaten om zich over te geven aan de regering, waarna voor hen amnestie wachtte.

De Rode Khmers die zich overgaven leven nu vrijelijk in het Oost-Aziatische land. Sommigen bekleden zelfs posities bij de overheid. Slechts twee leiders zitten vast in een Cambodjaanse gevangenis in afwachting van een proces.

Kaing Khek Iev, alias Duch, was de baas over de beruchte Tuol Sleng-gevangenis in hoofdstad Phnom Penh, waar duizenden mensen op gruwelijke wijze werden doodgemarteld. Slechts enkelen wisten de gevangenis, nu een museum over de genocide op de eigen bevolking, levend te verlaten. De andere gevangene is Ta Mok, de militaire commandant van de Rode Khmers.

De regering van Cambodja gaat nu met de VN onderhandelen over de details van een tribunaal. Over de wet die de oprichting van zo'n tribunaal mogelijk maakt is jarenlang gesteggeld, en het is maar de vraag of de onderhandelingen met de VN soepel zullen verlopen. De Verenigde Naties maken zich zorgen over de gerechtelijke macht in Cambodja, die niet geheel onafhankelijk is. De vraag hoe groot de rol van de VN zal zijn in de berechting van de Rode Khmers zal een heet hangijzer zijn in het overleg met Cambodja.

Premier Hun Sen heeft al gezegd ook zonder hulp van de VN de leiders van de Rode Khmer te berechten. Hun Sen verwacht dat nog dit jaar met de berechting begonnen kan worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.