De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Inname Orient House
klap voor Palestijnen

Van onze redactie

   
 

JERUZALEM - Als reactie op de bomaanslag in een stampvol restaurant in Jeruzalem waarbij naast de dader 14 slachtoffers vielen, bezetten Israëlische politieagenten het hoofdkantoor van de PLO, de Palestijnse organisatie van Jasser Arafat. Op het Orient House, gelegen in Oost-Jeruzalem, wappert nu de Israëlische vlag. Israël treft de Palestijnen hiermee diep in hun ziel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Een jonge Palestijn zit tussen de resten van een Palestijns politiebureau. (Foto: REUTERS)
De Palestijnen zijn woest over de bezetting van het Orient House, dat symbool staat voor de door Palestijnen zo vurig gewenste eigen staat. Oost-Jeruzalem, in 1967 door Israël veroverd en geannexeerd, zou de hoofdstad van deze staat moeten worden. Israël ziet Jeruzalem echter als zijn eeuwige en ondeelbare hoofdstad.

Israël liet gisteren weten dat de bezetting van het Orient House, waarbij zeven Palestijnen werden gearresteerd, niet van tijdelijke aard is. "Natuurlijk is het permanent", zei de minister voor Openbare Veiligheid, Uzi Landau. De Palestijnen zeggen nu over te gaan tot een escalatie van hun al ruim tien maanden durende opstand om het hoofdkantoor te bevrijden.

In totaal werden gisteren tien Palestijnse kantoren door Israël bezet. Het wil zo aan Arafat duidelijk maken dat hij geen politiek gewin behaalt door middel van geweld en dat hij haast moet maken met het arresteren van verdachte terroristen.

Bom

De Palestijnse politie pakte gisteravond drie Palestijnen op die verantwoordelijk zouden zijn voor het maken van een bom. Het explosief was in een vluchtelingenkamp nabij Ramallah op de Westoever gevonden. Het was gisteravond niet bekend of de drie tot een militante groepering toebehoorden. De politie nam in het kamp naast de zware bom, twee containers dynamiet in beslag.

Arafat beschuldigde Israël gisteren ervan stap voor stap de Palestijnse gebieden te willen heroveren. In een enquête uitgevoerd door het Israëlische dagblad Maariv blijkt dat 62 procent van de Israëlische bevolking tegen een invasie van de Palestijnse gebieden is, een toename van dertien procent in vergelijking tot een vorige enquête. Ook blijkt 76 procent van de bevolking het Israëlische beleid te steunen om vermeende Palestijnse terroristen uit voorzorg te liquideren. Dit beleid is voor radicale Palestijnse organisaties als de Islamitische Jihad en Hamas aanleiding geweest voor het plegen van aanslagen.

Israëlische autoriteiten zouden specifieke waarschuwingen hebben ontvangen voorafgaand aan de aanslag op de pizzeria in het hart van Jeruzalem. Onduidelijk is waarom niet meer is gedaan om de zelfmoordenaar een halt toe te roepen, zo berichtten Israëlische media gisteren. De 23-jarige dader Izzedine al-Masri, een toegewijde moslim en lid van de Hamas, zou volgens zijn familie diverse aanwijzingen hebben gegeven dat hij "een martelaar" zou worden. Al-Masri's vader zei gisteren trots te zijn op de daad van zijn zoon.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.