De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Procesdossiers tegen
Jesus Gil verdwenen

Van onze correspondent

   
 

BARCELONA - Naar pas gisteren bekend is geworden zijn minstens tien complete dossiers voor processen tegen de omstreden burgemeester van Marbella, Jesus Gil, spoorloos verdwenen. Het gaat om strafzaken wegens verduistering van gemeentegelden, wanbeleid, oneigenlijke gemeentesubsidies, corruptie en illegale bouwvergunningen. De lijvige dossiers zijn in de loop van juli gestolen bij drie verschillende rechtbanken van Marbella.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Jesus Gil y Gil. (Foto: AP)
Een nieuw aangestelde rechter sloeg pas deze week alarm, nadat bleek dat zijn kast leeg was gehaald. Bij twee andere gerechten in de badplaats aan de Costa del Sol bleken eveneens cruciale documenten te ontbreken. Ook bleken de complete archieven van de strafzaken tegen Jesus Gil uit de centrale computer te zijn gewist.

De mysterieuze verdwijning van talloze procesdossiers is het zoveelste bewijs dat de justitie in Marbella zo lek is als een mandje. Enkele rechters hadden de laatste maanden al gewaarschuwd dat in het computerarchief onverklaarbare wijzigingen waren aangebracht en voor Gil belastende documenten waren verwijderd.

Desondanks nam justitie geen verdere voorzorgsmaatregelen. Van inbraak zijn geen sporen gevonden. Dat bracht de politie tot de voorlopige conclusie dat de daders of medeplichtigen in de rechterlijke instanties gezocht moeten worden. Twee jaar geleden werd al een rechter geschorst die vonnissen had gewezen die systematisch in het voordeel van Jesus Gil waren uitgevallen.

Voordeel

De brutale roof betekent dat alle procesdossiers in de strafzaken tegen Jesus Gil weer van voren af aan moeten worden opgebouwd. Een uiterst tijdrovende zaak die tot jaren vertraging zal leiden. Een omstandigheid waar Jesus Gil alleen maar voordeel bij heeft. Over twee jaar wordt de burgemeester van Marbella 70 jaar en zal dan vanwege zijn leeftijd niet meer achter de tralies hoeven.

Jesus Gil speelde gisteren de vermoorde onschuld. "Ik kan me niet voorstellen wat voor voordeel ik bij de verdwijning van die documenten heb. Dit betekent dat de zaak alleen maar langer gaat duren. Ik houd het erop dat het een manoeuvre is om mij in diskrediet te brengen", hield Gil met een stalen gezicht vol.

De leider van de oppositie, Isabel Garcia Marcos, sprak schande van de ongehoorde affaire: "Van Jesus Gil kan je alles verwachten. Maar het kwalijke van de zaak is de manier waarop voor Gil belastende archieven ongehinderd uit de rechtbanken zijn weggehaald."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.