De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Gewonde dochter op begrafenis familie

door Jos Hagers

   
 

AMSTERDAM - Het Nederlandse gezin Schijveschuurder dat donderdag bij een zelfmoordaanslag in Jeruzalem om het leven is gekomen, is gisteren onder massaal eerbetoon begraven. Ruim duizend hevig geëmotioneerde Israëliërs, onder wie verschillende ministers en parlementsleden, toonden hun medeleven bij de uitvaartplechtigheid, die werd geleid door opperrabbijn Lau.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Een van de overlevende dochters, Leah, wordt op een brancard vervoerd na de begrafenis van haar omgekomen ouders, broer en zusje in Jeruzalem. De begrafenis werd een massaal eerbetoon, waarbij veel prominente Isralirs aanwezig waren. (Foto: AP)
De Nederlandse ambassadeur in Israël, mr. H.R.R.V. Froger, sprak zijn afschuw over de zelfmoordaanslag uit, waarbij donderdag in de populaire pizzeria Sbarro in het centrum van Jeruzalem vader Motty Schijveschuurder (42), moeder Tsira (42) en hun twee dochters Ra'aja (13) en Gemda (2) en hun 4 jaar oude zoontje Awraham-Jitschak naast nog tien andere Israëliërs en toeristen om het leven kwamen. Twee andere dochters van het gezin (10 en 8 jaar) raakten zwaargewond.

Wat een gezellig familie-uitstapje voor het orthodoxe gezin had moeten worden, liep uit op een drama. Ze waren nog geen uur in het winkelcentrum, toen zij kort nadat zij in de pizzeria waren gaan zitten, werden opgeschrikt door de zelfmoordactie van de Palestijnse dader.

De drie oudere broers van het gezin, die niet mee waren meegegaan, moesten later die dag toch naar Jeruzalem komen om hun overleden familieleden te identificeren. Zij blijven alleen achter.

Mevrouw A. Keesing, een tante van moeder Tsira, kan het nog steeds niet begrijpen. "Het was zo'n warm en hartelijk orthodox gezin, dat bijzonder geliefd was bij de medebewoners van de nederzetting Talmon in Samaria op de westelijke Jordaan-oever, waar zij de laatste jaren woonden."

Vader Motti Schijveschuurder, telg uit een bekende joodse familie van diamantwerkers, emigreerde 23 jaar geleden vanuit Amsterdam naar Israël. Daar ontmoette hij zijn ook uit Nederland afkomstige vrouw Tsira. Hun beider ouders overleefden de holocaust en vertrokken ook naar Israël. Het gezin verhuisde een paar jaar geleden naar de joodse nederzetting Talmon op de westelijke Jordaan-oever, waar vader Motti samen met een vriend een lagere school opzette.

Zijn echtgenote Tsira werd in Jeruzalem hoofd van een school voor dove kinderen en kreeg in Israël als onderwijs-expert een grote reputatie.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël CIDI in Den Haag is als reactie op de terreurdaad in Jeruzalem een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de bomaanslagen begonnen.

Het geld is bestemd voor de extra medische zorg die de slachtoffers de komende jaren nodig zullen hebben. Volgens CIDI-directeur drs. Ronnie Naftaniël kan alleen een rechtvaardige regeling gebaseerd op twee levensvatbare staten een eind maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Een van de overlevende dochters, Leah, wordt op een brancard vervoerd na de begrafenis van haar omgekomen ouders, broer en zusje in Jeruzalem. De begrafenis werd een massaal eerbetoon, waarbij veel prominente Israëliërs aanwezig waren. FOTO: EPA

Een oud familiekiekje van het gezin Schijveschuurder. Met een bezeten blik in zijn ogen poseert de dader van de bloedige zelfmoordactie. In zijn handen een machinegeweer en de koran, terwijl om zijn nek een tas vol explosieven hangt. FOTO: REUTERS
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.