De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Groeiende onrust over Meningokkoken-infectie
Knaap met nekkramp-
symptonen opgenomen

door Ina Eggink

   
 

DIRKSLAND - Een 17-jarige jongen uit Strijbeek bij Breda is opgenomen met verschijnselen van nekkramp en een mogelijke bloedvergiftiging. Dat maakte de GGD Zuid-Hollandse Eilanden bekend. De jongen ligt nog op de Intensive Care van het ziekenhuis in Dirksland (Goeree Overflakkee) maar is intussen buiten levensgevaar.

Vakantie

De GGD in Spijkenisse weet nog niet of het om hetzelfde type meningokokken-bacterie gaat als in Zevenbergen en Klundert. De 17-jarige was met een aantal vrienden uit Klundert, Strijbeek en Ulvenhout op vakantie nabij Ouddorp.

Inmiddels is bij vijf personen in West-Brabant de meningokokkenbacterie van het type C aangetroffen. Van een zesde persoon met de verschijnselen, een meisje uit Zevenbergen dat maandag in het ziekenhuis is opgenomen, is het nog niet definitief vastgesteld dat zij is besmet met deze bacterie.

In Leeuwarden overleed eerder deze week een peuter van anderhalf aan de gevolgen van eem meningokokkenbesmetting. Hierbij ging het om het type B, waar in tegenstelling tot het type C nog geen vaccinatie tegen mogelijk is.

Onrust

Inmiddels neemt de onrust in Nederland toe. Niet alleen in Noord-Brabant staan de telefoons van de huisartsen roodgloeiend vanwege de menigokokkenbesmettingen, ook elders weten verontruste mensen hun huisarts of GGD te vinden. Velen willen zichzelf of hun kinderen preventief laten inenten.

Vooralsnog is echter geen sprake van een vervroegde invoering van een algemene vaccinatie van alle kinderen in Nederland tegen meningokokken-C. Dat zegt L. van Alphen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

"De situatie in Brabant is uitzonderlijk. In het algemeen komen besmettingen van het type C echter relatief weinig voor. Het gaat om tien tot vijftien procent van het totaal aantal gevallen van nekkramp of bloedvergiftiging in Nederland," aldus Van Alphen.

Combi-vaccin

Het RIVM zal binnen enkele jaren starten met het testen van een combinatievaccin tegen type B en C. Het zal echter naar verwachting nog tot 2008 duren voordat deze inenting in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen.

De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) zal haar leden adviseren terughoudend om te gaan met het vaccineren van kinderen buiten het gebied rodn Zevenbergen en Klundert. "Er is geen landelijke dreiging. Dat zullen we onze patiënten proberen uit te leggen", aldus LHV-bestuurder J. Blaauw.

Ouders die er echter toch op staan hun kinderen door middel van een prik te beschermen tegen een besmetting met meningokokken C kunnen moeten er rekening mee houden dat ze zelf voor de kosten moeten opdraaien. In de loop van de komende week is het vaccin overal in Nederland beschikbaar, zo heeft de farmaceutische firma laten weten.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.