De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Juweliers gewild doelwit
Stroom tips na miljoenenroof aan diamenten

door Tjerk de Vries

   
 

AMSTERDAM - Vele tientallen mensen denken te weten waar diamantenrover Dennis P. uithangt of waar de diamanten van Gassan Diamonds zijn. Naar aanleiding van de miljoen gulden beloning die Gassan uitlooft voor de gouden tip, stromen de mogelijke oplossingen binnen.

"Het zijn er behoorlijk wat. Dat gaat echt om tientallen," zegt mr. A. Parson van expertisebureau Gunningham & Lindsey dat namens Gassan is ingehuurd voor de opsporing.

"De ene tip is natuurlijk wat serieuzer dan de andere, maar we zijn er erg druk mee bezig". Over de aard van de tips doet Parson geen mededelingen.

Doelwit

Overigens blijken juweliers in ons land geliefde doelwitten van criminelen. Aan de grootste juwelenroof ooit in ons land, de diamantendiefstal bij Gassan Diamands, ging een reeks overvallen op diamantairs vooraf.

Zo werden volgens de nieuwste politiecijfers vorig jaar 42 juweliers in Nederland slachtoffer van een overval en kregen dit jaar alweer 26 juwelenverkopers een bezoek van rovers.

Gassan-medewerker Dennis P. bracht deze week een schok teweeg door in zijn eentje voor ƒ20 miljoen aan diamanten van zijn baas te stelen. In zijn woonplaats Zwolle deed zich afgelopen woensdag ook een grote juwelenroof voor. Bij een juwelier in de Zwolse Diezerstraat werd door vier overvallers voor zeker ƒ300.000 geroofd.

'Rijke klant'

Enkele weken geleden werd een diamantair die anoniem wil blijven als eerste in Amsterdam slachtoffer van een 'gentleman-dief', die vermoedelijk deel uitmaakt van een internationaal opererende bende.

De dief deed zich voor als rijke klant en wilde dure diamanten zien. Zonder wat te kopen verliet hij het pand. Daarna bleek dat er een zeer kostbare steen van enkele tonnen was verdwenen.

Kort daarna werd toegeslagen bij Coster Diamonds. Een Arabisch sprekende man ging op dezelfde wijze te werk en verliet het pand in de hoofdstad met een diamant van ƒ350.000. De verkoopster verklaarde later waarschijnlijk gehypnotiseerd te zijn. Zij zag zichzelf op de bewakingsvideo dingen doen die ze normaliter nooit zou doen.

Een juwelier aan de Amsterdamse Burgemeester de Vlugtlaan is inmiddels al ver over de honderd keer slachtoffer geworden van een roof. De laatste keer werd bij hem de gehele pui met een auto eruit geramd.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.