De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 11 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Brinkhorst verlaagt
strafkorting op
mkz-uitkeringen

   
 

DEN HAAG - Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft gisteren veel strafkortingen verlaagd die hij 240 boerenbedrijven had opgelegd op hun mkz-vergoedingen. Tegen de kortingen was veel protest gerezen bij boeren en tevens bij de Tweede Kamer.

Na onderzoek van de vergoedingen kort Brinkhorst nog zo'n 5 miljoen gulden op een totaal bedrag aan uitkeringen van 200 miljoen. Aanvankelijk bedroeg de korting zo'n twaalf miljoen gulden. Een klein aantal bedrijven krijgt juist een hogere strafkorting opgelegd.

In een eerste reactie constateert boerenorganisatie LTO-Nederland dat Brinkhorst een aantal boeren nog steeds kort om futiliteiten. "Buitengewoon spijtig", aldus voorzitter S. Schenk van de vakgroep rundveehouderij. "Maar er zijn ook zaken verbeterd."

De uitkeringen zijn vergoedingen voor de dieren die moesten worden geruimd vanwege de uitbraak van mond- en klauwzeer. De kortingen zijn opgelegd omdat boeren zich op een of andere wijze onvoldoende hebben ingespannen om verspreiding van en besmetting met mkz te voorkomen, bijvoorbeeld omdat zij de administratie van hun dieren niet op orde hadden.

In een brief aan de Tweede Kamer gaf Brinkhorst gisteren een opsomming. Van de twaalf bedrijven die hij eerst helemaal geen vergoeding wilde geven, krijgen er vijf alsnog een uitkering. Eén bedrijf loopt een uitkering van iets meer dan een miljoen gulden mis. De betrokken boer verzette zich tegen de ruiming van zijn bedrijf. De uitkering die bij de zes andere niet wordt betaald ligt tussen 700 en 20.000 gulden.

Van de 22 uitkeringen die met 70 procent zouden worden gekort, heeft Brinkhorst in twintig gevallen de straf verzacht. Uiteindelijk is hier sprake van kortingen van 102 tot bijna 134.000 gulden. (ANP)
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 11 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.