De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  AZ-speler Lindenbergh begint weer helemaal op nul
   
 

AZ was het meest slagvaardig en legde hem een vijfjarige aanbieding voor, waarna - nu anderhalf jaar geleden - een weerzien met zijn jeugdtrainer Gerard van der Lem volgde. Via een - door Ronald de Boer eerder ontdekte - Hij houdt niet van half werk. Gaat als voetballer altijd tot het uiterste. Als AZ-speler Olaf Lindenbergh (27) iets doet, doet hij het goed. Helaas voor hem: zelfs geblesseerd raken. Slechts twee keer kwam de Zuidoostbeemsterling in de lappenmand terecht, maar even zo veel keer duurde het herstel bijna een jaar. De eerste keer door een verkeerde diagnose en vorig jaar door een verkeerde behandeling. Lindenbergh is de medische missers zat. "Maar ik ben vooral blij dat ik weer volledig fit ben", bekijkt hij het echter liever van de positieve kant.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Olaf Lindenbergh.
De blessures die Lindenbergh teisterden, waren niet alleen langdurig van aard, maar kwamen voor de linkspoot ook nog eens op uiterst ellendige momenten. Na de jeugdopleiding van Ajax met glans te hebben doorstaan, leek de verdediger als tweedejaars a-junior aan de vooravond van zijn definitieve doorbraak naar het eerste te staan. "In de derde wedstrijd brak ik echter mijn enkel", zegt hij met zijn behaarde kin in zijn handen.

Lindenbergh spoedde zich naar het ziekenhuis, maar kreeg van de behandelend arts te horen dat hij zich geen zorgen hoefde te maken. "Slechts gekneusd", klonk het als muziek in de oren. Na twee weken kon hij beginnen met revalideren. "Sprinten, springen, noem maar op. Maar ik verrekte van de pijn. Pas toen kwamen we erachter dat mijn enkel was gebroken", blikt hij terug als een boer met kiespijn.

Hij kwam dat seizoen niet meer in actie. Maar dat Ajax vertrouwen in hem had, bleek snel. "Ik dacht zelf te moeten vertrekken, maar mocht van Van Gaal toch naar het tweede." De huidige bondscoach had ook een belangrijk aandeel in zijn overstap naar De Graafschap. Graafschap-trainer Frans Korver kwam Lindenbergh bekijken in de wedstrijd tegen Fortuna 2. "Wonnen we 9-0 en kwam Fortuna niet één keer over de middenlijn. Niet echt handig als je een back komt scouten. Heeft Van Gaal gezegd dat hij me écht moest nemen", klinkt het nog steeds dankbaar.

Een beslissing waar De Graafschap geen moment spijt van kreeg. De linksback was vanaf het begin een vaste waarde bij de Superboeren, promoveerde met zijn ploeggenoten direct naar de eredivisie en speelde zich in zijn vijfde jaar in Doetinchem in de kijker van diverse clubs, waardoor De Graafschap hem met aanzienlijke winst kon verkopen.

omweg leek de ex-Ajacied alsnog de top te gaan bereiken. "Ik werd als verdedigende middenvelder geposteerd. En hoewel ik bij AZ halverwege het seizoen kwam binnenvallen, kon ik direct op een vaste basisplaats rekenen. Ik speelde alles en nog goed ook. Alleen de laatste wedstrijd moest ik door een schorsing missen."

Aan de razendsnelle ontwikkeling kwam begin vorig seizoen echter abrupt een einde. Tegen NAC liep hij een scheurtje in zijn middenvoetsbeentje op. "Na twee weken leek dat goed hersteld, maar uit tegen Groningen ging het mis. Bij mijn eerste actie voelde ik het bot zo breken. Einde verhaal."

Lindenbergh stond voor de keuze: in het gips of opereren. "Ik heb bij twee artsen advies ingewonnen, die allebei iets anders voorstelden. Uiteindelijk heb ik voor gips gekozen, omdat ik dan na zes weken weer zou kunnen voetballen."

Met de nadruk op zou, want drie maanden en twee röntgenfoto's later bleek de breuk nog helemaal niet genezen. "En dus moest ik alsnog geopereerd worden." Na de operatie in het AMC volgden nog acht weken gips en zes weken 'krukken'. "Omdat een oude breuk nu eenmaal langzamer herstelt dan een verse", legt Lindenbergh uit.

Aan het begin van de huidige voorbereiding van AZ kon hij eindelijk zijn kicksen weer aantrekken. "Je weet niet hoe blij ik was", straalt hij. "Ik moet weer helemaal op nul beginnen. Nieuwe trainer, nieuwe kansen, maar ik ben vast van plan er iets moois van te maken." Een terugkeer naar Ajax heeft hij uit zijn hoofd gezet. "Door de blessure heb ik mijn doelen tijdelijk bijgesteld. Ik ga bij AZ laten zien dat ik een goede aankoop ben geweest." De club heeft daarbij volgens hem één geluk. "Statistisch gezien duurt het weer tien jaar voordat ik geblesseerd raak. Dan ben ik 37", besluit hij met een knipoog.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.