De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Interbrew tast
flink in de
buidel voor
Duitse Beck's

Van onze verslaggevers

   
 

BRUSSEL/AMSTERDAM - De Belgische brouwer Interbrew neemt voor 1,8 miljard de Duitse branchegenoot Beck's over. Met een jaarlijks volume van 5,5 miljoen hectoliter is Beck's de op vier na grootste brouwer van Duitsland. Hoewel Interbrew vindt dat het concern hiermee een beslissende stap heeft gezet op de moeilijk toegankelijke Duitse biermarkt, reageerden beleggers gisteren teleurgesteld. Het vorig jaar geïntroduceerde aandeel daalde dan ook meer dan 4% op de beurs van Brussel.

Analisten uiten kritiek op de buitengewoon forse prijs die Interbrew betaalt voor Beck's. Er werd rekening gehouden met een aankoopprijs van circa 1,3 miljard. Ook bij de snelheid waarmee Beck's wordt ingelijfd, worden kanttekeningen geplaatst. Interbrew heeft slechts één week onderhandeld. "Die Duitsers hebben snel toegehapt. De hoge premie van de Belgen zal daarbij zeker een rol hebben gespeeld", aldus een analist.

Financieel topman Luc Missorten van Interbrew zei echter dat de prijs "fair" is, omdat de Duitse biermarkt veel mogelijkheden biedt. Bovendien denkt Interbrew als één van de weinige buitenlandse brouwers die doordringt in Duitsland nu een ideale positie te hebben om snel toe te slaan bij de consolidatie die nog word verwacht op de sterk versnipperde biermarkt. Duitsland kent nog steeds meer brouwerijen dan de rest van Europa bij elkaar.

Interbrew heeft inmiddels een aardige staat van dienst als het gaat om royaal betaalde overnames. Ook bij de acquisities van het Canadese Labatt en het Britse Bass overtroefde het zijn directe concurrenten met afstand. De bodem van de oorlogskas, die in november vorig jaar nog 3 miljard bedroeg, en het leenvermogen van de Belgische brouwer slinkt hierdoor zienderogen.

Eerder zei Interbrew altijd geen brood te zien in een Duitse overname omdat het land zoveel verschillende, kleine merken kent. Maar vorige week zette het Leuvense concern toch de eerste stap met de overname van een 80%-belang in de Duitse brouwer Diebels, jaarlijks goed voor 1,5 miljoen hectoliter.

De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Beck's en door de Duitse en Europese mededingingsautoriteiten. Ook in Engeland zou de aankoop problemen kunnen opleveren. Interbrew ligt daar al in de clinch met de concurrentiewaakhond vanwege de overname van brouwer Bass. Met Beck's erbij wordt het Britse marktaandeel van de Belgen nog groter. Later deze maand is er een uitspraak. Interbrew wil daar niet op vooruitlopen.

Net als Interbrew streeft ook de Nederlandse bierbrouwer Heineken naar een belangrijke positie op de Duitse markt. Enkele maanden geleden verwierf Heineken als eerste grote internationale brouwer een belang in Bayerische Brauholding, één van de tien grootste Duitse brouwers.

Interbrew is met de acquisitie van Beck's inmiddels groter dan Heineken op de Duitse markt. De Amsterdamse brouwer wil echter de tijd te nemen voor de verovering van Duitsland. Over twintig jaar wil Heineken marktleider zijn.

Voor Beck's had Heineken geen belangstelling. Het Duitse merk heeft internationaal eenzelfde soort imago als dat van Heineken. Beide biertjes zitten in een groene fles en de etiketten tonen veel gelijkenis. Op de Amerikaanse markt zijn Heineken en Beck's rivalen. De Duitsers hebben echter onvoldoende financiële middelen om het biermerk goed op de Amerikaanse kaart te zetten. Daar kan Interbrew nu verandering in brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.