De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AANDEELHOUDERS ZULLEN BEROEP AANTEKENEN TEGEN ENQUÊTE
Bod Heijmans en
Boskalis op HBG
in voorbereiding

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
JOOP JANSSEN ...Binnen zes weken een plan op tafel...
AMSTERDAM - Bouwbedrijf Heijmans en baggeraar Boskalis Westminster overwegen een gezamenlijk bod op bouw- en baggerconcern HBG. De twee bedrijven studeren momenteel op de mogelijkheden hoe ze het grootste Nederlandse bouwbedrijf in kunnen lijven en onderling kunnen verdelen. Bestuursvoorzitter Joop Janssen van Heijmans denkt binnen zes weken een concreet plan klaar te hebben.

Ook de aandeelhouders van HBG zitten niet stil. Zij zijn teleurgesteld in de argumenten die de onderzoekers Peters en Moerland aanvoeren in de enquête die op verzoek van de Ondernemingskamer werd uitgevoerd. Zij kwamen tot de conclusie dat het HBG-bestuur niet onzorgvuldig heeft gehandeld door de baggerdivisie van het Rijswijkse bedrijf te bundelen met die van Ballast Nedam. De aandeelhouders gaan in beroep tegen het advies, kondigde Willem Burgers van Orange Fund gisteren aan. Aandeelhouders van HBG verwijten de top van het bedrijf onbehoorlijk bestuur.

Het gezamenlijke optrekken van Boskalis en Heijmans komt voort uit de mislukte overnamepogingen tot nu toe. Beide bedrijven zijn overtuigd van de grote synergievoordelen van hun overnameplannen en willen van geen wijken weten. HBG op zijn beurt heeft tot nu toe weinig trek in een bundeling met Boskalis dan wel Heijmans. De twee belagers kunnen dan ook waarschijnlijk weinig anders dan een vijandelijk bod uitbrengen op HBG.

Boskalis voelt zich niet meer gehouden aan de afspraak dat het bedrijf tot 1 januari 2002 geen bod mag uitbrengen op geheel HBG. "Die overeenkomst komt te vervallen als een derde partij een bod op HBG doet", zegt bestuurder Peter Berdowski van Boskalis Westminster vanuit zijn vakantie-adres in Zeeland. Omdat Heijmans eind juni een voornemen daartoe bekendmaakte, onderzoekt Boskalis weer alle mogelijkheden. Het bod van Boskalis op de baggerdivisie van HBG blijft tot die tijd overeind.

Janssen is hoopvol over hun kansen. Hij sluit niet uit dat het HBG-bestuur zijn negatieve emoties ten aanzien van Heijmans en Boskalis op korte termijn laat varen en alsnog in gesprek zal treden. Vanuit zijn huis in Midden-Frankrijk zegt hij: "Het is niet alleen een spel. Het gaat ook om de knikkers." Tot nu toe heeft HBG de twee belagers de deur gewezen op emotionele, en niet op fundamentele gronden, zo vindt het tweetal.

Daarom denkt ook Berdowski dat het weer goed komt tussen Boskalis en HBG. "Het is een beetje als het verhaal van de ezel en de steen", zegt hij. "Al blijft de ezel tot nu toe erg weerbarstig." Janssen voelt zich gesterkt door de koersontwikkeling van HBG. Het aandeel HBG is gisteren 8,4% goedkoper geworden. "Dat wil zeggen dat de beurs - die altijd gelijk heeft - weinig heil ziet in de huidige plannen van de HBG-directie. Die moet daarop toch eens in beweging komen", aldus Janssen.

Cruciaal voor het welslagen van de plannen van Berdowski en Janssen, is de steun van de aandeelhouders van HBG. Vooralsnog ontvangen de twee bijval van de grote HBG-beleggers. Zo is Burgers van het Orange Fund buitengewoon teleurgesteld in het advies aan de Ondernemingskamer. "In het onderzoek wordt in het geheel niet ingegaan op de afwegingen die HBG in het overnamegevecht zou moeten maken. En daar gaat volgens ons nou de hele discussie over", moppert de vermogensbeheerder. "De vraag of de HBG-top met Heijmans over het bod zou moeten onderhandelen, is bovendien omzichtig omzeild."

Boskalis-bestuurder Berdowski doet daar nog een schepje bovenop. Hij is verbaasd over de constatering dat de hoogte van het bod van Boskalis op de baggerdivisie van HBG Hfl.300 miljoen lager uitkomt dan het Papendrechtse bedrijft biedt. "Hoe ons bod van Hfl.1,25 miljard in cashtermen neerslaat bij HBG is voor hun rekening", reageert hij. Het zit hem dan ook dwars dat hij zijn bod niet heeft kunnen toelichten.

Burgers wijst er ten slotte op dat ook in het advies aan de Ondernemingskamer niet is aangetoond dat er geen sprake is van geen wanbeleid door de HBG-top. Bovendien speelt mee dat er sprake is van een zware vertrouwensbreuk met de aandeelhouders. In een nadere toelichting van het bestuur van HBG op de plannen om de baggerdivisie te bundelen met die van Ballast Nedam heeft Burgers weinig vertrouwen. "Dat wordt waarschijnlijk een herhaling van zetten", bromt hij.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.