De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  BELEGGERS TELEURGESTELD NA 'WINST' BIJ ONDERNEMINGSKAMER
Koers HBG
ruim 8% terug

   
 

AMSTERDAM - Lagere koersen tijdens de eerste uren van de handel op Wall Street en gebrek aan stimulerend (bedrijfs)nieuws hebben gisteren de koersen aan het Damrak gestaag doen afglijden. Van de eerder op de dag geboekte winst voor de AEX-index bleef daardoor aan het eind van de handel nog maar een schamele 1,27 punt over op 544,02.

Eén van de grootste verliezers in Amsterdam was Hollandsche Beton Groep (HBG). De slotkoers van EUR15,75 betekende een verlies van EUR1,45 (8,4%), nadat het fonds eerder op de dag zelfs op EUR15,15 was verhandeld. Veel beleggers namen gisteren afscheid van het aandeel nu onderzoekers van de Ondernemingskamer tot de verrassende conclusie zijn gekomen dat er geen sprake is geweest van wanbeleid bij het bouw- en baggerbedrijf. Daarmee lijkt de kans dat de deal, die HBG met Ballast Nedam voor ogen heeft (een joint venture van de baggeractiviteiten), een stap dichterbij te zijn gekomen.

De HBG-aandeelhouders zullen nu in een buitengewone vergadering van het HBG-bestuur mogen vernemen wat het beleid van het aannemingsbedrijf is en wat de gevolgen daarvan zijn. Feit is in ieder geval wel dat de hogere prijs die Boskalis voor de baggerpoot van HBG over had, voorlopig van de baan is. Een prijs die overigens ook door de onderzoekers van de Ondernemingskamer zo'n slordige ƒ300 miljoen lager wordt ingeschat dan Boskalis wilde doen geloven.

Maar de kansen op een betere prijs is voor de HBG-aandeelhouders nog niet helemaal verkeken. Boskalis blijkt met Heijmans (die al langere tijd over een bod op de HBG-activiteiten studeert) te praten over een gezamenlijke overname van het Rijswijkse concern. De baggersoap hoeft, zoals een goede soap betaamt, dus nog lang niet ten einde te zijn.

Heijmans steeg twee eurodubbeltjes in koers tot EUR23,30. Ballast Nedam dikte eveneens EUR0,20 aan op EUR25,50.

Koninklijke Olie kon zich enigszins herstellen van de koersreactie op de publicatie van de halfjaarcijfers vorige week donderdag. Gesloten werd op EUR63,57, dat was EUR1,12 (1,8%) beter dan het slot van vorige week vrijdag. Het concern maakte gisteren bekend afgelopen vrijdag nog eens 700.000 eigen aandelen te hebben ingekocht tegen EUR62,94 per aandeel.

Sinds de aankondiging van het inkoopprogramma begin februari, heeft het concern nu al meer dan 28 miljoen eigen aandelen ingekocht. Dat lijkt veel, maar valt toch enigszins in het niet als je bedenkt dat er nu nog zo'n 2,12 miljard aandelen 'Koninklijke' uitstaan. Zakenbank UBS Warburg heeft het 'houden'-advies voor Olies herhaald.

KLM maakte gisteren slechte beladingsgraadcijfers bekend. Afgelopen maand kwam de bezettingsgraad van de blauwe vogels niet verder dan 77,1%; dat was aanzienlijk minder dan de 80,5% van dezelfde maand van vorig jaar. Het komend winterseizoen zal door de KLM minder frequent op bepaalde routes worden gevlogen en zullen daar waar mogelijk kleinere vliegtuigen worden ingezet.

Dat zal leiden tot verlies van 400 à 500 banen, wat door natuurlijk verloop wordt opgevangen. Berichten in de Britse pers dat British Airways nog altijd interesse heeft in KLM, werden door de markt voor kennisgeving aangenomen.

"Eerst zien, dan geloven", bleek voor velen het motto, temeer daar in diezelfde berichten slechts een anonieme bron werd aangehaald. Die bron wist te melden dat British Airways na eerst een belang van 10 à 15% in KLM te hebben genomen, op termijn de gehele KLM in handen wilde krijgen. Beleggers honoreerden dit alles met een EUR0,60 hogere slotnotering van EUR19.

Buhrmann steeg een halve euro tot EUR9,71. Dit ondanks het bericht dat Standard & Poor's de lange-termijnschulden van de kantoorleverancier onder een zogenoemde 'creditwatch' heeft geplaatst 'met negatieve implicaties'. Dat zou betekenen dat het voor Buhrmann duurder wordt om geld te lenen, wat tot hogere financieringslasten leidt.

De koers van het handelshuis had echter na de publicatie van de slechte halfjaarcijfers (waaraan tot twee keer toe een winstwaarschuwing aan vooraf was gegaan) al zo'n knauw gekregen, dat beleggers aan het nieuws van S&P niet meer zo zwaar tilden. Effectenbank Stroeve handhaaft het 'underperformer'-advies voor Buhrmann.

Goed in de markt lagen de telecomaandelen. Dat was mede te danken aan berichten dat British Telecom een bod van $26 miljard zou hebben ontvangen op zijn vaste netwerk. KPN verliet de markt 1,4% (8 eurocent) hoger op EUR5,69. Eerder op de dag had het fonds nog op een winst van bijna een eurokwartje gestaan.

Versatel, dat vanmorgen met de halfjaarcijfers komt, sloot EUR0,09 beter op EUR1,75. Procentueel gezien was het fonds daarmee zelfs de grootste winnaar op de beurs. De afgelopen tijd heeft het fonds fors terrein moeten prijsgeven nadat de financiële topman een wat ongelukkig interview had gegeven aan zakenzender CNBC. Daarin bleek dat Versatel de omzetverwachting voor het tweede halfjaar zal moeten bijstellen.

Uitgever VNU moest EUR0,39 terug naar EUR40,47. Het afgelopen weekeinde deden geruchten de ronde dat het concern de educatieve divisie zou verkopen aan 3i voor zo'n EUR180 miljoen.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.