De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vijf Nederlanders
omgekomen bij
verkeersdrama in
Gleinalm-tunnel

Van onze Haagse redactie

   
 

DEN HAAG - Bij een verkeersdrama in de Oostenrijkse Gleinalm-tunnel op de A9 zijn vijf Nederlanders om het leven gekomen. Het gaat om twee volwassen en drie kinderen. Een vierde kind, een jong meisje, ligt met ernstige brandwonden in een ziekenhuis in Graz. Het afschuwelijke ongeluk gebeurde gistermiddag rond half vier. De uit zuidelijke richting komende Nederlandse camper botste ongeveer halverwege de 8,3 kilometer lange tunnel, die 25 kilometer ten noordwesten van Graz ligt, frontaal op een tegenligger.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Reddingswerkes bij de Gleinalm-tunnel. (Foto: EPA)
De Nederlandse minibus vloog vrijwel direct in brand. Omdat het voertuig door de enorme klap zwaar beschadigd was, hadden de inzittenden volgens de Oostenrijkse politie geen enkele kans meer om eruit te komen.

Het kleine meisje dat het ongeluk wel overleefde, werd door de klap van de botsing uit de wagen geslingerd. Zij wist ondanks haar brandende kleding lopend het einde van de tunnel te bereiken, waar een 49-jarige Oostenrijkse automobilist met zijn blote handen de vlammen doofde die uit haar kleding sloegen. Met een traumahelikopter is het zwaar verbrande kind vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

De vier inzittenden van de Oostenrijkse auto wisten eveneens op eigen kracht het einde van de tunnel te bereiken. Ook zij liggen gewond in het ziekenhuis.

Vanwege de hevige rookontwikkeling in de tunnel bereikten reddingswerkers de compleet uitgebrande autowrakken pas een uur nadat het verschrikkelijke drama had plaatsgevonden. Bij de auto waarin de lichamen werden gevonden van de vijf slachtoffers, troffen zij Nederlandse kentekenplaten aan.

Volgens de Oostenrijkse politie is het fatale ongeluk vermoedelijk veroorzaakt doordat de bestuurder van de Oostenrijkse wagen op de verkeerde weghelft terecht is gekomen. Dit zou blijken uit de positie van de totaal verwoeste wagens.

De tunnel waarin het verschrikkelijke ongeluk zich heeft afgespeeld, staat in Oostenrijk overigens slecht bekend. Na een in 1999 gehouden onderzoek naar aanleiding van het drama in de Tauerntunnel, waarbij toen twaalf doden vielen, kreeg de Gleinalm-tunnel het predikaat 'bedenkelijk' mee. Dit najaar zou de tunnel volledig gerenoveerd worden. Tot op heden was men daar in Oostenrijk nog niet aan toe gekomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.