De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Leven in Israël gaat door ondanks geweld

door ondanks geweld

   
 

BEIT SAHOER - De salade was net gearriveerd toen het schieten begon. Een paar seconden later stopte de muziek en renden de gasten naar de uitgang. Dezelfde Palestijnse soldaten die ons een kwartiertje eerder richting restaurant hadden laten rijden met de bezwering dat alles rustig zou blijven, drongen nu aan op een snel vertrek. De salvo's en de als vuurballen oplichtende strepen van de munitie kwamen te dichtbij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Palestijns huwelijksfeest.
In allerijl namen we afscheid van eigenaar die zelf maar achter een muurtje bij zijn als een bedoeïenentent ingericht restaurant kroop. Hij zal een déjà vu gehad hebben want hij had net verteld hoe hij de avond daarvoor zijn 'Shepherd's Valley' in Beit Sahoer had laten ontruimen vanwege een schietpartij.

Volgens omstanders schoot ook toen de Tanzim-militie, verbonden aan de Fatah-beweging van Jasser Arafat, als eerste waarna een Israëlische reactie volgde.

En zo komt er op zondagavond kwart voor tien een einde aan de pogingen materiaal te verzamelen over het normale leventje dat ondanks alle onlusten toch gewoon zijn gang gaat in Israël en de Palestijnse gebieden. Het leven gaat wel door, maar normaal valt het met de beste wil ter wereld niet te noemen.

De dag was veelbelovend begonnen met het 'jawoord' van Miranda Jalad en Ramsy Jaceman in de Sanctae Catharinae-kapel te Bethlehem. Twee jonge (christelijke) Palestijnen die elkaar vol goede moed eeuwige trouw beloofden ten overstaan van een paar honderd vrienden en familieleden.

Een bruiloft met alles er op en er aan, van de luxe bruidsauto tot een feestmaal met bruidstaart toe. Net als in Nederland is iedereen op zijn paasbest gekleed, worden er vooral veel handen geschud en stuntelt een neef wat met een videocamera.

Bruidskleed

De in prachtig wit bruidskleed gehulde bruid straalt. Geen moment heeft ze overwogen vanwege de spanningen de bruiloft uit te stellen. "Dit is zo'n bijzonder dag, die kun je niet verplaatsen. Bovendien willen we leven, je kunt je maar niet blijven aanpassen aan de situatie. Ik geloof in God, alles zal goed gaan."

De bruidegom toont zich wat minder zeker. Hij heeft al gezien dat de gasten uit Jeruzalem niet zijn komen opdagen. Vanwege de Israëlische blokkade rond Bethlehem hebben ze afgezien van de trip die normaal niet meer dan een kwartiertje hoeft te duren. Ook op het feest verwacht Ramsey minder aanloop. "Sommigen durven in het donker niet naar buiten. Maar ik zal dansen, ik laat mijn dag niet verpesten."

In bijna exact dezelfde woorden had vrijdagmiddag Leila Rahat (20) verklaard waarom ze stond te swingen op het strand van Hertzlia Pituach. Op de meest gekke plekken in Israël zijn er dit soort feesten. Vrolijke danspartijen waarbij slechts de enkeling met zijn automatische geweer herinnert aan het feit dat dit Israël is.

Ook de bingoavond georganiseerd door Franciscaners in Bethlehem gaat zoals iedere zondag gewoon door. Zeker een paar honderd mensen genieten van de zomeravond. Bethlehem is zwaar getroffen door het conflict. Meer dan 70 procent van de inwoners van het geboortedorp van Jezus is afhankelijk van het toerisme, en de reizigers laten het massaal afweten.

Gids Basem Sabat heeft al tien maanden niet meer gewerkt. Hij leeft van zijn spaargeld en schat dat hij zo nog zeven maanden zuinig verder kan. Daarna is alles op. Toch komt hij trouw iedere zondag een bingoformulier invullen. "Thuis word ik gek."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.