De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Scherpe kritiek op EU-oproerpolitie

Van onze redactie

   
 

LONDEN/DEN HAAG - Een Duits/Italiaans plan voor een 'Europese oproerpolitie' is in diverse landen slecht gevallen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voelt niets voor het oprichten van zo'n eenheid. Ook Groot-Brittannië heeft afkeurend gereageerd.

"Het optreden van de politie is een nationale taak", zeggen de VVD'er Weisglas, zijn PvdA-collega Timmermans en de CDA'er Rietkerk. Wel vinden zij het prima als politiemachten samenwerken, zoals bij Euro 2000

Een woordvoerder van de Britse vereniging van politiecommissarissen zei elk plan voor een Europese mobiele eenheid met grote terughoudendheid te zullen bekijken. "Wij hebben geen internationale operationele rol", aldus de zegsman.

De mogelijke oprichting van een 'Euro-ME' is zondag besproken tijdens een onderhoud tussen de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Scajola en zijn bezoekende Duitse ambtgenoot Schily. De speciale eenheid zou ingezet moeten worden bij grote evenementen en moeten samenwerken met de verschillende Europese veiligheidsdiensten. Rome is positief over het idee.

Directe aanleiding voor de komst van een Europese ME zijn de grote rellen tijdens de jongste G8-top in Genua. De Italiaanse politie is zwaar bekritiseerd voor het harde optreden rond de top. Een gespecialiseerde en moderne oproerpolitie, waarin alle EU-landen samenwerken, zou een effectiever wapen kunnen zijn tegen de grote schare militante anti-kapitalisten die bij EU-toppen en andere bijeenkomsten geregeld opduiken.

Schily ziet voor het speciale korps ook een rol weggelegd in het voortijdig onderscheppen van betogers en in de bewaking van grenzen voorafgaand aan een grote bijeenkomst zoals een Europese top.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.