De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vredesakkoord op losse schroeven na nieuwe eis Skopje
   
 

OHRID - Daags nadat de partijen in Macedonië met een akkoord over de opname van meer etnisch-Albanezen in het politiecorps dachten de belangrijkste obstakels voor vrede uit de weg te hebben geruimd, hebben vertegenwoordigers van de Slavische meerderheid gisteren een nieuwe eis op tafel gelegd.

De etnisch-Albanese rebellen moeten hun wapens inleveren nog voordat een vredesovereenkomst aan het parlement wordt voorgelegd, heeft een Macedonische onderhandelaar bekendgemaakt. Daarmee is zo'n overeenkomst, die eerder op de dag nog binnen handbereik leek, op losse schroeven komen te staan.

De onderhandelaar, die anoniem wilde blijven, zei dat de nieuwe eis op tafel was gelegd door de VMRO, de regeringspartij van premier Ljubco Georgievski. De premier staat bekend als een hardliner. In het voorstel van de westerse bemiddelaars waarover in Ohrid wordt onderhandeld zou de ontwapening van de rebellen, uit te voeren door een NAVO-strijdmacht, gelijktijdig met de parlementaire behandeling van een vredesakkoord plaatsvinden, zei hij.

Gezien de 'sterke weerstand' die de nieuwe eis bij de westerse bemiddelaars ontmoette, sloot hij echter niet uit dat de Macedoniërs op hun schreden zullen terugkomen en alsnog instemmen met het oorspronkelijke plan.

Signaal

François Léotard, de bemiddelaar van de Europese Unie bij het overleg, was minder somber. "Wij hebben meer tijd nodig, één, twee dagen, niet meer neem ik aan", zei hij. "We wachten op een positief signaal van de Macedonische regering. Ze vergaderen op dit moment in Skopje over veiligheidskwesties."

Eerder op de dag was gezegd dat de partijen het alleen nog eens moesten worden over enkele ondergeschikte punten uit het westerse vredesplan. (AP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.