De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 6 augustus 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
Veilinghal 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
---
Mijn leven 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dopingrel overschaduwt WK
   
 

EDMONTON - Een klucht met louter verliezers is nog een veel te nette omschrijving voor de dopingrel rond de Russische atlete Olga Yegorova. Bij een dopingcontrole, uitgevoerd in opdracht van de Franse justitie, werden begin vorige maand, na afloop van de Golden League-meeting in Parijs, sporen van het verboden middel EPO aangetroffen. De IAAF sprak in afwachting van de uitslag van de B-test een voorlopige schorsing uit, maar besloot zaterdag op de tweede dag van de WK atletiek in Edmonton de zaak alsnog te seponeren. Gevolg: Yegorova verschijnt donderdag 'gewoon' aan de start van de 5000 meter.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Olga Yegorova. (Foto: REUTERS)
Volgens Arne Ljungqvist, voorzitter van de medische commissie van de IAAF, zijn de Franse autoriteiten onnauwkeurig te werk gegaan. "De enige rechtsgeldige manier waarop momenteel EPO bij een sporter aangetoond kan worden, is wanneer dat gebeurt middels een gecombineerde bloed- en urinetest. Op dergelijke wijze werden ook tijdens de Olympische Spelen in Sydney sporters op EPO gecontroleerd. In Parijs echter is bij Yegorova enkel urine afgenomen. De Fransen zijn al jaren bezig een urinetest te ontwikkelen voor het aantonen van EPO-gebruik. De testmethode zal waarschijnlijk binnenkort goedgekeurd worden door het IOC, maar tot nu toe is dat nog niet het geval", aldus Ljunqvist. Overigens wordt in diverse andere sporten, zoals de wielrennerij, wel op EPO gecontroleerd middels de omstreden urinemethode.

Ljungqvist zegt zich misleid te voelen door het dopinglab in Parijs. "We gingen er aanvankelijk vanuit dat men niet alleen urine, maar ook bloed had afgenomen en gecontroleerd. De Fransen weten als geen ander dat dit de enige juiste methode is. Bij Yegorova is ook geen B-test uitgevoerd om de doodeenvoudige reden dat het resultaat, positief of negatief, toch niet rechtsgeldig zou zijn geweest. Juridische adviseurs hebben zich hierover gebogen en kwamen allen met hetzelfde advies: seponeren. Officieel is er derhalve nooit sprake geweest van een positieve uitslag. Of ik denk dat Yegorova geen EPO heeft gebruikt? Dat zeg ik niet. Maar op basis van vermoedens mag je als overkoepelende bond geen straf opleggen. De uitgevoerde controle is niet rechtsgeldig geweest. De rest doet er in dit geval niet toe."

De concurrentie denkt daar anders over. Afgelopen week dreigde Gabriela Szabo, de olympisch kampioene op de vijf kilometer, haar favoriete afstand tijdens de wereldtitelstrijd te boycotten indien Yegorova aan de start zou verschijnen. Szabo was de afgelopen seizoen ongenaakbaar op de drie en vijf kilometer, maar werd dit jaar voorbijgestreefd door Yegorova. Andere loopsters kondigden een 'sit-down'-actie aan. Binnen de atletiekwereld werden ook al voor de positieve EPO-test door veel mensen vraagtekens gezet achter de prestaties van de 29-jarige Yegorova, en ook die van haar twee landgenotes Yelena Zadorozhnaya en Tatyana Tomashova. Met name de progressie van Yegorova, winnares van het goud op de 3000 meter tijdens de WK indoor van dit jaar, valt onwaarschijnlijk te noemen. Dit seizoen boekte ze op de drieduizend meter een progressie van liefst een halve minuut in vergelijking met vorig seizoen.

"Ik was altijd geblesseerd, nu ben ik eindelijk eens volledig fit", verklaart Yegorova haar prestatie-ontwikkeling. Uitgerekend in Parijs leverde ze met 8.23,75 de beste wereldseizoenprestatie op de 3000 meter. "Ik heb nooit EPO gebruikt. De positieve uitslag moet een fout zijn geweest van het lab, anders kan ik het niet verklaren. Vanaf nu wil ik me zoveel mogelijk op de 5000 meter concentreren. Dat zal niet makkelijk zijn, na alles wat er gebeurd is. Het dreigement van Szabo de vijf kilometer te boycotten is regelrechte chantage aan het adres van de IAAF. Ze wilde de besluitvorming beïnvloeden. Gelukkig heeft de IAAF rechtvaardig gehandeld."

Toch wordt Yegorova wel degelijk ook door de IAAF als een 'verdacht geval' aangemerkt. Afgelopen week is in Edmonton bij een groep van vijftig à zestig atleten, allen uitkomend op de midden- en lange afstand, bloed én urine afgenomen om deze te controleren op sporen van EPO. De resultaten worden zo snel mogelijk bekendgemaakt. Ljungqvist bevestigde dat zowel Yegorova als Szabo deel uitmaakt van de gecontroleerde atleten. De kans dat Yegorova andermaal positief wordt bevonden, lijkt bij voorbaat uitermate klein. De diverse parameters in het bloed, zoals hematocriet en hemoglobine, kunnen tot drie weken na toediening van EPO nog sterk afwijken van de gangbare norm, maar in de urine is EPO slechts zeer kort na toediening traceerbaar.

Onduidelijk is nog of Szabo bij haar aanvankelijke voornemen blijft de 5000 meter te boycotten. Pas na de 1500 meter wil de Roemeense uitsluitsel geven. Haar manager Jos Hermens vindt dat ze gewoon moet lopen. "Een carrière duurt te kort om hieronder te laten lijden. Bovendien verschijnen er meer atleten aan de start die niet clean zijn. Die Russen denken dat de hele wereld vals speelt, omdat ze het zelf ook altijd gedaan hebben en nu dus nog steeds doen. Vroeger werd het toedienen van dope van bovenaf gereguleerd, maar nu moeten ze het allemaal zelf uitzoeken. Sommigen spelen echt Russische roulette door pas kort voor een wedstrijd met doping te stoppen. Dat kan dan een keer verkeerd uitpakken. Ik vind het schandalig dat Yegorova mag lopen, want feit blijft dat er EPO is gevonden. We hebben het hier niet over nandrolon, wat het gevolg zou kunnen zijn van verkeerde voedingssupplementen. EPO krijg je alleen in het lichaam met behulp van injecties."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 6 augustus 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.