Bij ons werken
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

Sparta weert zich kranig met Rijkaard aan het roer

ROTTERDAM - Als laatste een punt gezet achter het seizoen 2000/2001 en als eerste afgetrapt voor het seizoen 2001/2002. Na vier weken vakantie en drie weken voorbereiding trapte Sparta zaterdagavond de eerste bal voor de poulewedstrijden om de Amstel Cup. De Haagse amateurclub Kranenburg, als een komeet van de laagste klasse naar de hoofdklasse gevlogen, bleek een maatje te klein tijdens de eerste wedstrijd van Frank Rijkaard als trainer van de Spartanen: 3-1.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Aron Winter.
Vanwege de onbeschikbaarheid van een veld bij Kranenburg en de andere pouledeelnemer Scheveningen verklaarde Sparta zich bereid het programma van de Amstel Cup aan te passen. "Zo'n wedstrijd komt eigenlijk te vroeg. We zitten middenin de voorbereiding zowel technisch/tactisch als conditioneel", constateerde Rijkaard. "Een aantal spelers had niet het volume om 90 minuten te gaan. Daarom ben ik blij met de zege."

De korte voorbereiding werd Sparta derhalve niet noodlottig. Hoewel de twee weken in training zijnde Kranenburgers in de 72e minuut bij een 2-1 achterstand zicht hadden op een stunt. Danny Koevermans en Nourdin Boukhari (strafschop) hadden Sparta na rust op 2-0 gezet alvorens glazenwasser Rickey van der Berg iets terugdeed. Dezelfde goed spelende Haagse middenvelder kreeg in de 72e minuut de kans op 2-2 vanaf elf meter. Doelman Frank Kooiman lag evenwel in de goede hoek. Rijkaard: "Hij redt daarmee voor ons de wedstrijd." In de slotfase zorgde invaller Michel Langerak voor 3-1. "Toch gaan wij samen met Sparta naar de volgende ronde", vertelde Van der Berg vol zelfvertrouwen. "Wij hebben de kwaliteiten om ADO Den Haag en Scheveningen achter ons te laten."

Overigens ontbrak Edwin Grünholz, de befaamde zaalvoetbalkoning, bij Kranenburg. Hij was door zijn neef en trainer John naar de tribune verwezen omdat hij te laat van vakantie terugkwam en daardoor te weinig trainingsuren had gemaakt.

Inmiddels werkt Frank Rijkaard in de Amstel Cup verder aan zijn formatie met een centrale rol voor Aron Winter op het middenveld. Tegen Kranenburg waren Langerak, aankoop Elbekay Bouchiba, Rui Montero en Bram Marbus opvallende bankzitters en Houssin Bezzai (rechtsachter) en Danny Koevermans (spits) opmerkelijke basisspelers. "Ik volg mijn indruk op training en kijk of het in wedstrijden werkt." Koevermans is Rijkaard blijkbaar goed bevallen afgelopen drie weken bij Sparta. "Hij verdiende een basisplaats en dan moet je hem 90 minuten de kans geven zich waar te maken in een wedstrijd. Hij heeft als spits gescoord en dan mag je zeggen dat hij het goed heeft gedaan. Maar we hebben heel wat trainingen en wedstrijden voor de boeg. Het elftal staat nog niet vast."

Rijkaard heeft nog welgeteld twee weken te gaan met Sparta alvorens het voor de eerste competitiewedstrijd op bezoek gaat bij de stadgenoot op Zuid, titelpretendent Feyenoord.

Sparta-Kranenburg 3-1 (0-0). 49. Koevermans 1-0, 54. Boukhari 2-0 (strafschop), 62. Van der Berg 2-1, 90. Langerak 3-1. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 1750. Bijzonderheid: Arbiter Ruud Bossen bedekte alles met de mantel der liefde waar twee, zo niet drie rode kaarten - hands keeper/natrappen/neerleggen doorgebroken speler - op z'n plaats waren.